FBI, percheziții la reședința lui Biden din Delaware. UPDATE – Avocat: FBI nu a găsit niciun document clasificat, dar a luat acte legate de activitatea lui Biden de când era vicepreședinte

FBI, percheziții la reședința lui Biden din Delaware. UPDATE - Avocat: FBI nu a găsit niciun document clasificat, dar a luat acte legate de activitatea lui Biden de când era vicepreședinte
Joe Biden, președintele SUA. Foto: Hepta - Zuma Press / Oliver Contreras - Pool via CNP

UPDATE: Bob Bauer, avocatul lui Joe Biden, a transmis că anchetatorii nu a găsit niciun document clasificat la perchezițiile din reședința președintelui, dar au luat cu ei documente legate de activitatea sa de când era vicepreședinte (2006 – 2017).

Perchezițiile au durat „trei orei și jumătate și niciun document cu menţiunea de clasificare nu a fost găsit”, a transmis avocatul, într-un comunicat citat de AFP.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

FBI percheziționează locuința lui Joe Biden din Delaware, în cadrul unei anchete privind documente clasificate. Anunțul a fost făcut chiar de avocatul președintelui american. Bob Bauer a mai precizat că percheziția a fost „planificată” cu „sprijinul deplin” al lui Biden, informează BBC.

În Statele Unite se desfășoară de mai multe săptămâni o anchetă mai amplă privind modul în care sunt gestionate documentele clasificate. Astfel de acte din perioada în care Joe Biden era vicepreședintele SUA au fost descoperite la biroul său de la un think-tank din Washington chiar de către avocații săi.

Anterior, multe documente clasificate au fost ridicate de FBI din reședința fostului președinte Donald Trump, în timpul altor percheziții. Documente clasificate au fost găsite și în casa lui Mike Pence, vicepreședinte al SUA în vremea Administrației Trump.

Documente clasificate găsite la Joe Biden

Documente clasificate au fost găsite în trecut la locuința lui Biden din Delaware și la biroul pe care-l avea la Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, un think thank din Washington. Avocații lui Biden au anunțat că au găsit un „număr mic” de documente clasificate pe 2 noiembrie, în timp ce evacuau spațiul pe care acesta l-a folosit între 2017 și începutul campaniei sale prezidențiale din 2020.

Avocații lui Biden au găsit apoi, pe 20 decembrie, un al doilea set de documente clasificate în garajul locuinței sale din Wilmington. Alte cinci pagini de informații clasificate au fost descoperite luna trecută într-o cameră de depozitare de lângă garaj.

Documente clasificate, găsite și la Donald Trump și la Mike Pence

Amintim că, în august anul trecut, FBI a făcut percheziții în reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago. Ar fi ridicat de acolo 11 seturi de documente clasificate. Potrivit presei americane, lista ar cuprinde și patru seturi de „documente top secrete”, trei seturi de „documente secrete” și trei seturi de documente „confidențiale”. Washignton Post nota la acea vreme că documentele ridicate din casa lui Trump conţineau informaţii extrem de sensibile despre Iran şi China, care ar fi putut dezvălui metode de spionaj ale SUA.

În replică, Trump a susținut că a păstrat „sute” de dosare clasificate goale de la întâlniri și briefing-uri ca un „suvenir cool”.

„Poate că Gestapo a luat unele dintre aceste dosare goale când au atacat Mar-a-Lago și le-a numărat drept document, ceea ce nu sunt”, a mai susținut fostul președinte.

De asemenea, un avocat al lui Mike Pence, vicepreședinte SUA în timpul Administrației Trump, a descoperit în jur de 10 documente clasificate la locuința acestuia din Indiana și le-a înmânat celor de la FBI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)