Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din combinatul Azovstal, anunță Ucraina: „Această parte a operațiunii umanitare din Mariupol s-a încheiat”

Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din combinatul Azovstal, anunță Ucraina: „Această parte a operațiunii umanitare din Mariupol s-a încheiat”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Kudenko

Femeile, copiii și civilii în etate au fost evacuați din combinatul Azovstal al orașului Mariupol, a anunțat sâmbătă seară vicepremierul Ucrainei, în ciuda faptului că ofițerii militari ucraineni spuneau că acolo este în desfășurare un asalt al forțelor ruse, transmite Reuters.

Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați din combinatul Azovstal

„Această parte a operațiunii umanitare din Mariupol s-a încheiat”, a scris vicepremierul ucrainean Iriyna Vereșciuk pe Telegram.

Oțelăria din era sovietică, ultima redută a trupelor ucrainene care apără orașul Mariupol, a devenit un simbol al rezistenței împotriva eforturilor pe care le-au depus forțele ruse pentru a captura bucăți din estul și sudul Ucrainei în cele 10 săptămâni de război.

Invitat în studioul B1 TV, Narciz Bălășoiu, de la Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, spunea că uriașul complex de la Marea Azov s-a transformat „expresia neputinței armatei Federației Ruse”.

„Federația Rusă este din punct de vedere militar tot mai umilită, împinsă în corzi, practic nu poate declara niciun fel de victorie majoră în momentul de față, pe niciun plan, în ofensiva sa din Ucraina. Trebuie să rămânem realiști că Federația Rusă are încă mijloace, are mijloace militare de forță pe care nu le-a utilizat încă și ar putea să recurgă la gesturi nesăbuite din pricina unui președinte, unui dictator umilit, foarte frustrat de cum merg lucrurile pe teren(…). Combinatul Azovstal a devenit expresia neputinței armatei Federației Ruse și sigur că este umilitor, pentru că vorbim de un contingent de vreo 1.000 de militari și un număr echivalent de civili care sunt în momentul de față în catacombe”, declara analistul, vineri, la Actualitatea cu Tudor Mușat.

Sub bombardamente intense, luptătorii și civilii ucraineni au fost captivi săptămâni întregi în catacombele combinatului, cu prea puține rezerve de hrană, apă sau medicamente.

Susținute de tancuri și artilerie, forțele ruse au reluat sâmbătă asaltul asupra Azovstal, ca parte dintr-un atac feroce pentru a-i neutraliza pe ultimii luptători ucraineni care apără orașul-port de la Marea Azov, un punct cu valențe strategice în ecuația războiului.

Săptămâni întregi de bombardamente ruse au transformat orașul Mariupol într-o ruină și au devastat cea mai mare parte a oțelăriei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:52 - SUA ar putea menține 100.000 de soldați staționați în Europa, în contextul amenințării ruse. Ce spun oficialii americani
15:16 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”