Femeile din Iran au interzis la studii universitare, după ce numărul lor l-a depășit pe cel al bărbaților

Femeile din Iran au interzis la studii universitare, după ce numărul lor l-a depășit pe cel al bărbaților
Iranul restricționează accesul femeilor în universități. Autorităţile au luat această măsură, după ce au constatat că numărul femeilor cu studii universitare a crescut şi l-a depăşit pe cel al...

Iranul restricționează accesul femeilor în universități. Autorităţile au luat această măsură, după ce au constatat că numărul femeilor cu studii universitare a crescut şi l-a depăşit pe cel al bărbaților. Anul acesta, la examenul de admitere, raportul a fost de trei femei la un bărbat.

36 de universități din Iran au decis să interzică accesul femeilor la 77 de cursuri, scrie publicaţia The Daily Telegraph. Şi asta după ce, din ce în ce mai multe femei au ales studiile în detrimentul căsătoriei. Fenomenul i-a îngrijorat pe clerici, care se tem de efectele sociale ale educației, şi mai ales de reducerea natalității.

Acum, femeile nu vor mai putea studia, la unele dintre cele mai importante universități din Iran, literatură engleză, arheologie, fizică nucleară, management turistic, informatică, inginerie sau managementul afacerilor.

Universitățile și-au motivat decizia prin faptul că femeile nu reușesc să-și găsească un loc de muncă după absolvire.

Laureata premiului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi, a scris secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, și Înaltului Comisar pentru drepturile omului, pentru a-i avertiza că intenția reală este de a reduce numărul femeilor din universități sub 50%, de la 65%, cât este în prezent. În plus, femeile din Iran au ajuns să domine ca număr cursuri frecventate altădată doar de bărbați, precum fizică aplicată sau inginerie.

„Această iniţiativă va slăbi mișcarea feministă, care luptă faţă de legile discriminatorii la adresa femeilor din Iran. Este parte a recentei politici a Republicii Islamice”, este de părere Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru Pace, pentru The Telegraph.

Măsura a fost criticată și de parlamentarii de la Teheran, care au cerut explicații ministrului Educației.

Ultima oră
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
18:33 - Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane
18:07 - Certificatul verde, obligatoriu în Capitală de la miezul nopții. Autoritățile au introdus restricțiile de scenariu roșu (VIDEO)
17:54 - Restricții în al patrulea val al pandemiei: 417 de localități din România au rata de incidență mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori
17:41 - Discursul lui Firicel din „Las Fierbinţi” (Pro TV), despre şansa ratată a băiatului său de a merge la facultate, a adus aminte de cazurile Simona Halep şi Emma Răducanu
17:17 - Ministerul Educației: Peste 17.000 de elevi vor face școală online din cauza intrării localităților în scenariul roșu
17:00 - Analiza COVID-19: Numărul pacienților internați la ATI s-a dublat în două săptămâni / 91,5% din decesele înregistrate între 13 și 19 septembrie au fost la persoane nevaccinate (DOCUMENT)
16:59 - COVID-19: Comuna Negrileşti din judeţul Bistriţa-Năsăud are o incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 8,2 la mie
16:37 - Speriați că stânga ar putea câștiga alegerile de duminică, milionarii germani își mută averile în Elveția
16:33 - Dacia opreşte producţia de la Mioveni, din cauza crizei de semiconductori