Fenomen neobișnuit în Oceanul Atlantic. O anomalie duce la răcirea apelor

Fenomen neobișnuit în Oceanul Atlantic. O anomalie duce la răcirea apelor
Sursa foto: iStock

Administraţia Naţională americană pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA) a descoperit o anomalie în apele Oceanului Atlantic, care sunt neobișnuit de reci pentru această perioadă.

Care este cauza răcirii Oceanului Atlantic

Potrivit datelor obținute de NOAA, apele Oceanului Atlantic au început să se răcească începând din luna mai a acestui an. În prezent, temperatura din Oceanul Atlantic este mai rece cu 0,5 – 1 grade Celsius decât normalul din această perioadă. În urma producerii fenomenului El Nino, dar și a încălzirii globale, apa trebuia să aibă o temperatură mult mai ridicată, potrivit Știrile ProTv. 

Răcirea apei este legată de fenomenul La Nina, care se produce înaintea traziției așteptate spre La Nina în Pacific. Acest lucru poate influența vremea la scară globală.

Conform NOAA, Oceanul Pacific se află într-o perioadă de tranzit de la condițiile El Nino, când apa era mai caldă decât media, spre condițiile asociate fenomenului La Nina, unde temperaturile sunt mai reci. Același fenomen pare să se producă și în apele Atlanticului.

Oceanul Atlantic intră într-o etapă a fenomenului La Nina

Acest fenomen este faza rece a unui model climatic natural din Oceanul Atlantic, care conform specialiștilor NOAA, oscilează între faze mai calde sau mai reci la fiecare câţiva ani. Apele de suprafață din zona est-ecuatorială urmează un ciclu sezonier, având o temperatură ridicată primăvara, iar în lunile iulie și august fiind înregistrate temperaturi mai reci, sub 25 de grade.

Această răcire este cauzată de acţiunea vântului la suprafaţa oceanului, care este suficient de puternic pentru a trage apele de suprafață dinspre Ecuator. Odată la câțiva ani, temperatura apei din această zonă a Atlanticului este modificată de factori de mediu,  iar atunci când temperatura este mai scăzută se produce evenimentul La Nina, iar când este mai ridicată decât media se produce fenomenul El Nino.

La începutul anului 2024 s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate ale apelor de suprafață din estul Atlanticului ecuatorial, respectiv de peste 30 de grade Celsius în lunile februarie și martie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Ministrul Sebastian Burduja a convocat Comandamentul Energetic „cu toți cei implicați în rezolvarea situației de la Galați”
23:33 - Procurorul cere șase ani de închisoare pentru Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, în dosarul deschis în 2019. Premierul Giorgia Meloni a reacționat dur
23:12 - Bărbat arestat după ce și-ar fi agresat sexual fiica vitregă, în Dâmbovița
22:52 - NATO putea face mai multe pentru a preveni războiul din Ucraina, spune Jens Stoltenberg: „Pentru a-i pune capăt, va trebui să existe din nou dialog cu Rusia”
22:32 - Accident groaznic în județul Teleorman. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite / Una dintre victime a fost preluată cu elicopterul SMURD
22:11 - Ministrul de externe din Israel îl acuză pe Josep Borrell că „amintește de cei mai răi antisemiți din istorie”. Șeful diplomației UE criticase un atac israelian din Gaza
21:39 - Nicolae Ciucă: Am ajuns la Galați, în zonele lovite de calamitate și voi rămâne aici peste noapte. Solidaritatea și compansiunea fac o comunitate puternică (FOTO, VIDEO)
21:18 - Inundațiile au făcut prăpăd în estul României. Imagini cutremurătoare din Galați, județul care se confruntă cu cea mai dificilă situație (FOTO)
20:58 - George Stângă (PNL), despre inundațiile din Galați: Zona nu este la primul eveniment de acest fel. Cei responsabili nu au învățat nimic. Prefectura și Consiliul Județean au dat dovadă de un amatorism ieșit din comun (VIDEO)
20:32 - România, victorie dramatică împotriva Chinei în Cupa Davis. Cezar Crețu a adus punctul decisiv, după un nou succes în trei seturi