Finlanda preferă să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor state

Finlanda preferă să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor state

Finlanda preferă să se pregătească pentru ieşirea din zona euro decât să plătească datoriile altor state din uniunea monetară. Declarația a fost făcută de ministrul finlandez de finanţe. Avertismente dure vin şi din partea ministrului suedez de finanţe, care crede că Grecia îşi va declara în cele din urmă falimentul, în ciuda tentativelor Europei de a salva statul aflat în recesiune.

Avertismentul ministrului suedez de finanţe, potrivit căruia Grecia va fi nevoită, în cele din urmă, să iasă din zona euro, vine în contextul în care centrul de planificare şi cercetare economică Kepe a calculat că, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, economia elenă se va prăbuşi cu 9,1%, aproape dublu faţă de cât s-a estimat iniţial. Însuşi ministrul adjunct de finanţe al Gre­ciei a avertizat că si­tua­ţia economică a ţării este „critică” şi „foarte dificilă”.

La rândul lor, autorităţile finlandeze spun că preferă ca ţara să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor state.

Finlanda s-a angajat să fie stat membru al zonei euro şi considerăm că moneda euro este benefică pentru Finlanda. Totuşi, Finlanda nu se va agăţa de euro cu orice preţ şi suntem pregătiţi pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene„, potrivit lui Jutta Urpilainen, ministrul de finanţe finlandez, citat de AFP.

Finlanda şi-a exprimat reticenţa faţă de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate să achiziţioneze obligaţiuni pe de piaţa secundară în cadrul acordului de săptămâna trecută la summitul de la Bruxelles, unde au fost anunţate măsuri menite să sprijine ţările cu probleme, precum Spania şi Italia.

Anul trecut, autorităţile de la Helsinki au cerut şi au obţinut, în cadrul celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia, încheierea unui acord bilateral cu Atena care să-i garanteze recuperarea sumelor oferite.

Joi, Finlanda a anunţat că va negocia cu Spania pentru a obţine în acelaşi fel garanţii în schimbul participării sale la planul de salvare a băncilor iberice.

Ultima oră
17:18 - Secția de Oncologie a Spitalului Județean Buzău, închisă pentru o săptămână. Singurul medic intră în concediu
17:13 - Ministerul Culturii a avut o execuție bugetară de 90% în primul semestru. Bogdan Gheorghiu: „Salut iniţiativa prim-ministrului Florin Cîţu. Românii trebuie să ştie şi să înţeleagă ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plătesc”
17:00 - Atac ransomware asupra Spitalului Clinic Witting din București. SRI: Astfel de atacuri reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică
16:45 - Belarus, gata să invite trupe rusești dacă este nevoie, spune Aleksandr Lukașenko: „Dacă este necesar, nu vom ezita”
16:42 - Vaccinul împotriva COVID-19, obligatoriu pentru medici în Ungaria. Măsura intră în vigoare de la 1 septembrie
16:35 - Scrisoare a mediului academic împotriva schimbărilor privind plagiatele. Klaus Iohannis: Am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității
16:24 - Noi reguli privind acordarea concediului medical. Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile libere
16:21 - Primul caz de infecție cu varianta Delta depistat în județul Suceava. Persoana infectată, un bărbat venit din Marea Britanie
16:04 - David Popovici, după Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020: Avem planuri mărețe eu și antrenorii mei. Vrem să revoluționăm înotul
15:56 - Tragedie pentru Camelia Potec. Ea se afla chiar în Japonia, la Jocurile Olimpice!