Flancul Estic al NATO trebuie să fie și mai puternic după Summitul de la Madrid, spune președintele polonez Andrzej Duda / Klaus Iohannis, celălalt inițiator al B9, transmisese un mesaj similar

Flancul Estic al NATO trebuie să fie și mai puternic după Summitul de la Madrid, spune președintele polonez Andrzej Duda / Klaus Iohannis, celălalt inițiator al B9, transmisese un mesaj similar
Foto: Inquam Photos / George Calin

La Summitul de la Madrid, NATO trebuie să ia decizia de a consolida Flancul Estic, a declarat Andrzej Duda, președinte al Poloniei și omul care a lansat alături de Klaus Iohannis așa-numitul „București 9”, formatul care reunește statele din această zonă a Alianței și care recent a avut o reuniune la Palatul Cotroceni.

De altfel, președintele Klaus Iohannis afirma chiar în deschiderea Summitului B9 din 10 iunie că nevoia de a consolida postura NATO pe întregul Flanc Estic de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a flancului, este „cu atât mai urgentă și crucială” acum, când riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre „sunt în creștere”.

Summitul NATO de la Madrid este programat să se desfășoare în perioada 29-30 iunie.

Flancul Estic al NATO trebuie să fie și mai puternic după Summitul de la Madrid, spune Adrzej Duda

Liderul polonez a făcut această declarație la Varșovia, când a purtat un dialog cu presa în marja conferinței pe care a avut-o cu comandanții armatei poloneze.

„Ceea ce ne dorim să realizăm la summit este că ne dorim cu siguranță ca NATO să își sporească prezența pe Flancul Estic… Vrem ca NATO să își sporească numărul de trupe în partea noastră de Europă, adică pe Flancul Estic al Alianței”, a subliniat Andrzej Duda, citat de Polskie Radio.

„Asta înseamnă nu numai Polonia, ci și alte state de la marginea estică, dacă guvernele lor remarcă nevoia unei prezențe NATO mai mari”, a adăugat Andrzej Duda.

Președintele Poloniei a pledat pentru consolidarea Flancului Estic și la Summitul B9, care reunește, așadar, cele nouă state de pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Tot săptămâna trecută, înaltul oficial polonez a discutat și cu omologul său american.

Urmăriți B1TV.ro și pe