Forţele armate ale lui Gaddafi au pătruns în Benghazi

Forţele armate ale lui Gaddafi au pătruns în Benghazi
În ciuda cererii de încetare a focului asupra civililor, forţele armate ale liderului libian Muammar Gaddafi au pătruns în oraşul Benghazi, considerat a fi un bastion al rebelilor. Un reprezentant al...

În ciuda cererii de încetare a focului asupra civililor, forţele armate ale liderului libian Muammar Gaddafi au pătruns în oraşul Benghazi, considerat a fi un bastion al rebelilor.

Un reprezentant al protestatarilor a afirmat că forţele lui Gaddafi au intrat în oraş, în timp ce martori citaţi de Reuters au declarat că populaţia oraşului libian a început să construiască baricade în jurul obiectivelor controlate de aceştia.

Confruntările armate continuă în ciuda apelului internaţional pentru încetarea focului şi a anunţului Franţei pentru o începerea a acţiunilor militare în vestul ţării.

Guvernul libian a negat faptul că forţele sale acţionează în Benghazi sau că sunt în apropiere de acest oraş. Un reprezentant al guvernului a dat vina pe rebelii libieni pentru focurile de armă.

Sâmbătă, un avion de vânătoare a fost doborât deasupra oraşului.

„Am văzut un avion survolând zona, venind din nori, şi întreptându-se către o anume ţintă. Apoi a fost lovit şi a căzut în flăcări stârnind un nor imens de fum”, a declarat Angus MacSwan, corespondent al Reuters.

„Părea să atace unul din posturile armatei din Benghazi”, a continuat acesta.

Rebelii au declarat că avioane de luptă libiene au bombardat drumul spre aeroportul din Benghazi, suburbiile fiind ţinte ale atacurilor aeriene.

 „Ieri erau la 60 de kilometri, astăzi mai au 20 de kilometri şi pot fi aici într-o jumătate de oră sau 90 de minute”, a declarat Khalid Ahmed, unul din rebelii libieni, pentru Reuters.

Continuarea marşului înspre Benghazi vine în momentul în care Franţa găzduieşte o întâlnire la nivel înalt pentru a discuta soarta intervenţiei armate în Libia. Secretarul american de stat Hillary Clinton şi liderii statelor arabe vor lua parte la discuţii.

 Vineri, Libia a declarat în mod unilateral încetarea focului, după ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a autorizat interdicţia de zbor deasupra Libiei.

Statele Unite acuză forţele conduse de Colonelul Gaddafi de încălcarea cererii de încetare imediată a focului. Franţa aşteaptă o intervenţie militară în zonă în termen de ore după încheierea discuţiilor ce au loc la Paris sâmbătă.

Liderii europeni se întâlnesc cu Hillary Clinton la Paris pentru discuții

Primul Ministru britanic David Cameron este în drum spre Paris, unde va lua parte la întrevederea la nivel înalt privind intervenţia militară în Libia.

Liderii europeni alături de Hillary Clinton şi de reprezentanţii Ligii Arabe vor discuta necesitatea unei impuneri de încetare a atacurilor asupra forţelor rebele.

David Cameron, Secretarul de Stat american Hillary Clinton şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy se vor întâlni în jurul orei 11:30 GMT, cu o oră înaintea discuţiilor internaţionale, informează BBC.

Alan Little, corespondent al BBC la Tripoli, a declarat că avionul de luptă doborât în Benghazi nu ar aparţine Colonelului Gaddafi aşa cum s-a crezut iniţial, ci ar fi fost pilotat de forţele rebele.

Aflat în Benghazi, jurnalistul The Guardian Chris McGreal a publicat pe site-ul Twitter : „rebelii din sud-vestul oraşului Benghazi mi-au spus că avionul era al lor. Informaţia a fost confirmată de consiliul revoluţionar.”

Avion bombardat în Benghazi

Urmăriți B1TV.ro și pe