Forțele ucrainene au capturat Kupiansk în nord-estul țării

Forțele ucrainene au capturat Kupiansk în nord-estul țării
Tanc T-62 folosit de ruși în Ucraina, cu sisteme din 1980. Foto: Defense Express via Диванно-штурмовая бригада Telegram

Trupele ucrainene avansează în continuare în estul Ucrainei. Autoritățile de la Kiev anunță că forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Kupiansk din nord-estul țării. În suburbia industrială Kupiansk-Vuzlovie, situată pe malul estic al râului Oskil, la cinci kilometri mai la sud, locuitorii spun că rușii au plecat încă de marți.

Un nou succes militar pentru Ucraina

Joi, un transportor blindat de trupe și un pluton de soldați ucraineni se aflau în fața centrului cultural al districtului, iar cel puțin două tancuri se deplasau prin zonă.

Trupele ruse au fost alungate pe malul estic al râului Oskil, scrie AFP.

O bună parte din acest nod de cale ferată a fost recuperată de la ruși la începutul lunii septembrie.

Joi, pompierii și voluntarii ucraineni au livrat primul lot de ajutoare umanitare pe celălalt mal al râului Oskil.

„Aceasta va fi prima distribuire de ajutoare umanitare pe celălalt mal”, a declarat administratorul militar din Kupiansk, Andrey Kanachevich, în timp ce erau distribuite 2.000 de loturi de alimente furnizate de britanici.

Focuri de mortieră au răsunat intermitent, dar pe malul estic au putut fi văzute tancuri și vehicule blindate ucrainene trecând pe lângă camioanele distruse, marcate cu litera „Z”, un semn de recunoaștere al forțelor ruse.

Statele Unite vor acorda un ajutor suplimentar de 1,1 miliarde de dolari Ucrainei, cu finanțare pentru 18 sisteme de rachete mai avansate și alte arme pentru a contracara dronele pe care Rusia le-a folosit împotriva trupelor ucrainene, a anunțat miercuri administrația Biden.

Ar putea dura un an sau doi pentru ca Ucraina să primească sistemele

Ultimul pachet este oferit în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, care finanțează contracte pentru achiziționarea de arme și echipamente. Și aduce totalul ajutorului american pentru Ucraina la aproape 17 miliarde de dolari de la preluarea mandatului de către administrația Biden.

Anunțul privind ajutorul vine în contextul în care Rusia încearcă să anexeze părți ale Ucrainei ocupate de Rusia care au organizat referendumuri pentru a trăi sub conducerea Moscovei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)