Fosilele unor forme de viaţă vechi de un miliard de ani, găsite într-un lac din Scoţia

Fosilele unor forme de viaţă vechi de un miliard de ani, găsite într-un lac din Scoţia
Fosilele unora din primele forme de viaţă de pe pământ, au fost găsite pe marginea unui lac scoţian, scrie Daily Mail. Stâncile din jurul Lacului Torridon, situat pe costa de vest a Scoţiei, adăpostesc...

Fosilele unora din primele forme de viaţă de pe pământ, au fost găsite pe marginea unui lac scoţian, scrie Daily Mail.

Stâncile din jurul Lacului Torridon, situat pe costa de vest a Scoţiei, adăpostesc rămăşiţe ale organismelor care au trăit acum un miliard de ani, pe fundul lacurilor.

Aceste organisme marchează momentul evoluţiei bacteriilor, atunci când au început să devină grupări de celule complexe, capabile de fotosinteză şi reproducere sexuală.

“Aceste noi fosile arată că dezvoltarea spre celulele algelor din lacuri şi de pe uscat, a început de mai bine de un miliard de ani, mult mai devreme decât se crezuse”, a spus profesorul Martin Braiser, de la Departamentul de Ştiinţe ale Pământului din Universitatea Oxford.

Spre deosebire de bacteriile “strămoşi”, celulele aveau structuri specializate, incluzând nucleu, precum şi un sistem vital pentru fotosinteză. De asemenea, organismele se reproduceau sexual, lucru care a sporit evoluţia.

Experţii sunt de părere că organismele au dat naştere, ulterior, algelor verzi şi a plantelor de pe uscat.

Aprximativ 500 de milioane de ani după apariţia formelor de viaţă, suprafaţa pământului a început să fie populată cu vegetaţie simplă, precum licheni sau muşchi, spun oamenii de ştiinţă.

Cam în acelaşi timp, primele organisme animale au început să migreze în mare. Au fost urmate de  apariţia peştilor, reptilelor, mamiferelor, a coniferelor şi a plantelor cu flori.

“Niciunul dintre aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără evoluţia acestor mici microbi, care au ajutat să transforme uscatul nostru dintr-un deşert dur şi stâncos, într-un loc verde şi plăcut”, a adăugat specialistul.

 

Tags: