Ana Guțu, fostă deputată la Chișinău, a vorbit despre situația din Transnistria și amenințările Rusiei, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei”, și a explicat că teritoriul de la est de Nistru „este greu integrabil” în Republica Moldova” și „n-a fost niciodată pâmânt românesc”.
Întrebată despre reacția Rusiei la declarațiile premierului Dorin Recean despre Transnistria, Ana Guțu a explicat: „Învinuirile pe care le aduce Rusia prin gura oficialităților sale referitor la rusofobia prezentă în Republica Moldova și mai ales prin prisma zonei separatiste de dincolo de Nistru nu sunt o noutate pentru noi. Altceva este că a vorbi acum despre soluționarea diferendului transnistrean e, într-adevăr, un fel de gaz pe foc pentru oficialitățile ruse, fiindcă este greu de crezut că în momentul actual Rusia își va retrage de acolo munițiile, dar și militarii, dar și forțele pacificatoare care sunt prezente acolo, conform acordului Elțin-Snegur din 1992”.
„În mod normal, acel acord trebuia de mult denunțat. Republica Moldova n-a avut curajul să o facă, iar acum, odată cu instaurarea noului guvern, domnul Recean probabil a vrut să pună în prim-plan necesitatea soluționării acestui diferend transnistrean. Desigur că demilitarizarea, dacă îți dorești înapoi acest teritoriu, demilitarizarea este una din condiții, dar această condiție nu știu dacă poate fi realizată acum, cu acest război regional, dar și ulterior, fiindcă nu știm care cu ce se va termina acest război”, a adăugat Ana Guțu.
Ea s-a arătat de părere că teritoriul transnistean „este greu integrabil în Republica Moldova”.
„Știți și cunoașteți foarte bine care este poziția mea referitor la acest teritoriu. El este greu integrabil în Republica Moldova absolut pe toate dimensiunile, și socială, și economică, și politică, și strategică. S-au făcut mari concesii pentru această Transnistrie, care exportă foarte multe mărfuri în Uniunea Europeană și este beneficiară a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dincolo de aceste concesii care s-au făcut, nici teritoriul, dar nici populația nu cred că își doresc și sunt gata să se reintegreze în Republica Moldova. Desigur că Peskov a amintit că Rusia, de fapt, dictează regulile de joc în acest teritoriu separatist și nu are de gând să îl cedeze”, a spus fosta parlamentară a Republicii Moldova.
„E un joc de ping pong, care va dura încă mult timp, atât timp cât Republica Moldova se va încăpățâna că acest teritoriu trebuie reintegrat în Republica Moldova. Eu zic Unirea Republicii Moldova cu România până în frontiera controlată de pe Nistru. Trebuie să ne unim cu ceea ce controlăm”, a continuat Ana Guțu, care a amintit că Transnistria „niciodată n-a fost pământ românesc”.