Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina

Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
Petr Pavel a câștigat alegerile prezidențiale din Cehia. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Fostul general Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani, a câștigat alegerile prezidențiale din Cehia, informează agențiile de presă internaționale. După numărarea a 99,99% din voturi în cel de-al doilea tur de scrutin, el a obținut 58,3%, în vreme ce contracandidatul său, fostul premier Andrej Babis, a primit 41,7% din voturile exprimate. Prezența la urme a fost de 70%.

Cine este Petr Pavel, viitorul președinte al Cehiei

Petr Pavel a condus Statul Major ceh şi a fost preşedinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani, pânâ în 2018, când s-a pensionat.

El e puternic pro-UE și pro-NATO şi susţine sprijinul militar acordat Ucrainei în războiul declanșat de Rusia. De asemenea, el susține adoptarea unor politici progresiste, cum ar fi căsătoriile între homosexuali.

Pavel a candidat ca independent, cu sprijinul coaliției de centru-dreapta aflată la putere.

Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, un politician controversat foarte apropiat de Rusia.

Contracandidatul lui Pavel, miliardarul Andrej Babis (68 de ani), a fost premierul Cehiei în perioada 2017 – 2021. El s-a prezentat drept candidat al celor afectați de creșterea prețurilor și s-a aliniat politicii eurosceptice și proruse a premierului Ungariei, Viktor Orban.

În Cehia, președintele nu are prea mari puteri în ce privește politica internă, dar are atribuții însemnate în domeniul politicii externe.

Urmăriți B1TV.ro și pe