Fostul premier francez Francois Fillon, adus în fața judecătorilor pentru presupuse angajări fictive. Prejudiciul din dosar depășește un milion de euro

Fostul premier francez Francois Fillon, adus în fața judecătorilor pentru presupuse angajări fictive. Prejudiciul din dosar depășește un milion de euro
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Fostul premier francez Francois Fillon s-a prezentat la proces, luni, fiind acuzat că, între 1998 și 2013, a deturnat fonduri publice și le-a oferit soției și copiilor săi salarii pentru posturi de consilieri parlamentari, deși aceștia nu au oferit niciun serviciu.

Potrivit Euronews, Francois Fillon și soția sa au venit împreună în sala de judecată. Cu toate acestea, procesul a fost amânat pentru miercuri, după ce avocații au făcut o cerere în acest sens, într-un semn de solidaritate cu colegii lor care protestau pentru reformele din sistemul francez de pensii.

În anul 2017, Francois Fillon era unul dintre favoriții la președinția Franței, dar candidatura sa a fost afectată puternic de acest scandal.

Fillon este suspectat că și-ar fi angajat fictiv soția și cei doi copii pe posturi de consilieri parlamentari, în perioada 1998 și 2013, deși aceștia nu au au întreprins nicio activitate substanțială. Penelope Fillon, soția fostului premier, are calitatea de complice în proces.

Prejudiciul din dosar depășește un milion de euro, iar familia Fillon neagă orice fel de acuzație. Cu o lună în urmă, ex-prezidențiabilul francez spunea, pentru o televiziune din Hexagon, că angajarea soției sale nu a fost fictivă, precum și că vor fi aduse dovezi în instanță care să ateste că „ea era prima și cea mai importantă ajutoare”.