Fostul președinte francez, Francois Hollande: Putin nu este nebun, ci doar rațional la modul extrem

Fostul președinte francez, Francois Hollande: Putin nu este nebun, ci doar rațional la modul extrem
Francois Hollande, sursă foto: Pixabay

Într-un interviu acordat publicației Politico, Francois Hollande a spus despre președintele rus Vladimir Putin că este un lider „extrem de rațional” care mizează pe faptul că țările occidentale vor obosi să sprijine Ucraina și vor conveni asupra unui sfârșit negociat al conflictului care va fi favorabil Rusiei.

Hollande crede că sarcina de mediere va reveni Turciei sau Chinei

„Putin este o persoană rațională la modul extrem, sau o persoană radicală din punct de vedere rațional”, a spus fostul președinte francez, întrebat dacă Putin ar putea dori să extindă conflictul dincolo de Ucraina.

„El are propriul raționament și, în cadrul lui, este gata să folosească forța. El este capabil să înțeleagă doar dinamica de putere pe care noi suntem capabili să o stabilim împotriva lui”.

Înaintea aniversării unui an de la invazia pe scară largă, la 24 februarie, Hollande a adăugat că Putin va încerca „să-și consolideze câștigurile pentru a stabiliza conflictul, sperând că opinia publică va obosi și că europenii se vor teme de escaladare pentru ca în acel stadiu să pună pe masă perspectiva unei negocieri”.

Dar, spre deosebire de perioada în care era în funcție, când Parisul și Berlinul conduceau negocierile cu Putin, de data aceasta sarcina de mediere va reveni probabil Turciei sau Chinei, „ceea ce nu va fi prea liniștitor pentru nimeni”, a punctat Hollande.

Cât despre ideea că centrul puterii din Europa s-ar fi deplasat spre est – Polonia fiind fruntașă în promovarea ajutorului pentru Ucraina – pe fondul frustrării legate de leadershipul Germaniei și Franței, Hollande este sceptic.

„Aceste țări, în principal țările baltice și nordice, sunt în esență legate de Statele Unite. Acestea privesc protecția americană ca pe un scut.”

Hollande a fost unul dintre cei mai nepopulari președinți ai Franței în timpul mandatului. În prezent este al doilea cel mai popular politician al țării, după fostul prim-ministru Edouard Philippe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)