Fostul președinte georgian Saakashvili: Plahotniuc mi-a cerut sfaturi în materie de anticorupție. Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi (VIDEO)

Fostul președinte georgian Saakashvili: Plahotniuc mi-a cerut sfaturi în materie de anticorupție. Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi (VIDEO)

Fostul președinte georgian Mihail Saakashvili a explicat că fiecare popor are mecanismele lui de a se debarasa de oligarhi, vorbind despre criza politică din Republica Moldova, potrivit tv8.md.

„Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi, dacă alte metode nu funcționează, atunci va funcționa acesta”, a spus Saakashvili, făcând referire la noua majoritate parlamentară de peste Prut, formată din pro-europenii de la ACUM și pro-rușii de la PSRM.

În acest context, fostul președinte al Georgiei a declarat că un oligarh nu se poate confrunta cu Occidentul, motiv pentru care el fie cedează puterea, fie înțelege că nimeni nu-l va adăposti ca refugiat politic.

„Nu poate un oligarh să meargă împotriva Vestului. Nu are niciun oligarh suficient curaj atunci când vine vorba despre Occident, așa că, eu cred că el va fi nevoit să cedeze. Important este să nu se facă acum compromisuri. El are de ales, fie cedează puterea, fie trebuie să înțeleagă că se va ajunge la aceea că nicio țară nu-l va adăposti ca refugiat politic, indiferent de câți bani ar plăti”, a spus Saakashvili.

Astfel, politicianul georgiano-ucrainean a precizat că situația din Republica Moldova este similară cu cea din Ucraina – în epoca Poroșenko.

„Republica Moldova s-a declarat ca fiind o țară capturată de un oligarh, aceeași situație este și în Georgia, așa a fost în Ucraina pe vremea lui Poroșenco… Totul este foarte simplu, în opinia mea, trebuie să fie adoptată o lege privind oligarhia, care ar trebui să prevadă următoarele: un oligarh nu poate să fie actor politic; nu poate să dețină instituții mass-media; nu poate să controleze sistemul judiciar. Există suficientă experiență cum să demonopolizezi situația. Trebuie să fie alocate anumite surse financiare din bugetul statului pentru a fi asigurată activitatea jurnaliștilor eliberați din mediile oligarhice etc”, a adăugat acesta.

Mihail Saakashvili susține că a primit, în anii anteriori (2015, 2016, 2018), mai multe mesaje de la Vladimir Plahotniuc, prin care oligarhul moldovean îi cerea să-i împărtășească experiența georgienilor în materie de anticorupție.

„Nu-i cred eu pe oligarhi. Eu am pățit-o cu Poroșenco. Și atunci când mi se spune: «Nu, eu nu sunt oligarh de acesta, eu sunt un oligarh mai tare și chiar vreau să schimb în țara mea lucrurile spre bine», eu nu cred în asta, pentru că pentru ei chiar și cuvântul reformă este o imitare”, a spus Saakashvili.

Ultima oră
22:41 - Mecanicul locomotivei responsabil pentru accidentul de la Fetești a fost reținut. Acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice în momentul incidentului
22:17 - Sepsi Sfântu Gheorghe, a doua echipă românească eliminată la penalty-uri din Conference League. Spartak Trnava merge mai departe după două remize
22:07 - Bilanț tragic în Turcia din cauza incendiilor în apropiere de Antalya. Mai multe hoteluri au fost evacuate
21:40 - AUR solicită demisia lui Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, după ce zeci de copii au stat blocaţi mai multe ore în câmp, în trenul Mangalia-Arad
21:35 - Victor Negrescu: Cred că inclusiv dreapta are oameni care pot face mai multe pe fonduri europene decât Ghinea. Dacă nu accesăm banii din PNRR, toată România pierde, mai ales la împrumuturi (VIDEO)
21:23 - Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, anunță că îl va sprijini pe Florin Cîțu
20:56 - Marea Britanie, Spania și Grecia, printre țările europene aflate în zona roșie. CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat (DOCUMENT)
20:47 - Centrul European pentru Controlul Bolilor avertizează: Nu călătoriţi în Mykonos, Santorini, Rhodos şi în alte 10 insule greceşti
20:35 - Intrarea în Germania, doar cu pașaport Covid din weekend. Berlinul ar urma să înăsprească condițiile de intrare în țară din cauza temerilor legate de valul 4
20:34 - CFR anunţă că şase din cele 13 vagoane răsturnate la Feteşti au fost ridicate