Fostul șef al securității din Brazilia acuzat de „sabotaj

Fostul șef al securității din Brazilia acuzat de sabotaj
Susținătorii lui Bolsonaro îndeamnă armata braziliană să îl mențină la putere pe fostul președinte, sursă foto: captură YT

Fostul șef al securității publice din Brazília a fost acuzat că a „sabotat” poliția localî și că nu a reușit să oprească revoltele de duminică din capitala Braziliei.

Torres a negat că ar fi jucat vreun rol în revolte

Revoltele au avut loc la o săptămână după ce președintele Luiz Inácio Lula da Silva, cunoscut sub numele de Lula, a fost învestit în funcție, anunță BBC.

În scenele dramatice, mii de protestatari, unii îmbrăcați în tricouri galbene de fotbal ale Braziliei și fluturând steaguri, au depășit poliția și au devastat inima statului brazilian.

Ricardo Cappelli, care a fost desemnat să conducă securitatea în Brazilia, a declarat că a existat o „lipsă de implicare” din partea lui Torres înainte ca clădirile guvernamentale să fie luate cu asalt.

Ceea ce s-a schimbat înainte de duminică a fost faptul că, pe 2 ianuarie, „Anderson Torres a preluat funcția de secretar de securitate, a demis întreaga comandă și a călătorit”, a spus el.

„Dacă acest lucru nu este sabotaj, nu știu ce este”, a adăugat Cappelli. El a declarat că scenele, care au avut loc în timpul vacanței sale familiale, au fost regretabile și a spus că a fost „cea mai amară zi” din viața sa personală și profesională.

Lula a acuzat forțele de securitate că și-au „neglijat” datoria, întrucât nu au oprit „actele teroriste” de la Brasilia.

Torres, care a fost anterior ministru al justiției al dlui Bolsonaro, a fost demis duminică din funcția de secretar al securității publice de către guvernatorul din Brasília, Ibaneis Rocha.

Ulterior, Rocha a fost el însuși revocat din funcție pentru 90 de zile de către Curtea Supremă.
Biroul procurorului general a declarat că a cerut Curții Supreme să emită mandate de arestare pentru dl Torres „și pentru toți ceilalți funcționari publici responsabili de acte și omisiuni” care au condus la tulburări.

Lula a luat în vizor forțele de securitate

Lula a luat în vizor și forțele de securitate, acuzându-le de „incompetență, rea credință sau răutate” pentru că nu au reușit să împiedice accesul manifestanților la Congres.

„Veți vedea în imagini că ei [ofițerii de poliție] îi ghidează pe oameni în drumul spre Praca dos Tres Powers”, a spus el. „Vom afla cine sunt finanțatorii acestor vandali care au mers la Brasilia și vor plăti cu toții cu forța legii.”

O înregistrare video partajată de publicația braziliană O Globo a arătat cum unii ofițeri râdeau și făceau fotografii împreună, în timp ce demonstranții ocupau campusul Congresului în fundal.

Protestatarii se adunaseră încă de dimineață pe peluzele din fața parlamentului și în sus și în jos pe kilometrul de bulevard Esplanada, care este mărginit de ministere guvernamentale și monumente naționale.

În ciuda acțiunilor protestatarilor, în orele dinaintea haosului, securitatea a părut strictă, cu drumurile închise pe o distanță de aproximativ un bloc în jurul zonei parlamentului și perechi de polițiști înarmați care păzeau fiecare intrare în zonă.

Urmăriți B1TV.ro și pe