Fotograful Rene Burri a murit la vârsta de 81 ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul

Fotograful Rene Burri a murit la vârsta de 81 ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul
Foto: bbc.com

Rene Burri, autorul unor fotografii celebre cu Che Guevara şi Pablo Picasso, a murit luni, la vârsta de 81 de ani, din cauza unei forme de cancer, a anunţat agenţia Magnum Photos, cu care fotograful elveţian a colaborat începând din 1959, relatează BBC News.

Cariera lui Rene Burri a început pe când eleveţianul avea 13 ani, când l-a fotografiat pe premierul britanic Winston Churchill, în timpul unei vizite în Elevţia a politicianului.

„(Rene Burri, n.r.) nu a fost doar unul dintre marii fotografi de după război, ci şi unul dintre cei mai generoşi oameni pe care am avut privilegiul de a-i cunoaşte”, a declarat preşedintele agenţiei Magnum Photos, Martin Parr.

„Contribuţia sa în cadrul Magnum Photos şi abilitatea de neegalat de a spune poveşti şi a ne distra de-a lungul timpului va rămâne o parte importantă a moştenirii sale. Gândurile noastre şi cele mai bune dorinţe sunt adresate familiei sale”, a mai spus Parr.

În 1963, Burri a mers în Cuba unde a realizat celebra fotografie a revoluţionarului comunist Che Guevara fumând un trabuc. De asemenea, eleveţianul a realizat fotografii ale unor personalităţi ca fostul preşedinte cubanez Fidel Castro, arhitectul Charles-Édouard Jeanneret-Gris cunoscut sub pseudonimul Le Corbusier şi artistul Pablo Picasso.

În 1965, Burri a fost implicat în crearea Magnum Films. A călătorit în China, unde a petrecut şase luni realizând filmul produs de BBC „The Two Faces of China”.

Rene Burri a lăsat moştenire Muzeului l’Elysee din oraşul elveţian Lausanne o arhivă de aproximativ 30.000 de fotografii.

Ultima oră
18:00 - Cristian Diaconescu, despre viitorul secretar general al NATO: „Discuția în acest moment, într-adevăr, se îndreaptă spre o variantă din Europa de Est” / Ce spune despre varianta Klaus Iohannis (VIDEO)
17:51 - Bărbat din Dolj, rănit grav de artificii, la o petrecere. A fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca
17:43 - MAE dezvăluie câți moldoveni sunt în așteptare pentru cetățenia română. Cererile, afectate de pandemia de COVID-19
17:30 - Japonia prelungește starea de urgență la Tokyo și o introduce și în alte regiuni: Gazda Jocurilor Olimpice se confruntă cu un trend pandemic alarmant pe fondul variantei Delta
17:18 - Secția de Oncologie a Spitalului Județean Buzău, închisă pentru o săptămână. Singurul medic intră în concediu
17:13 - Ministerul Culturii a avut o execuție bugetară de 90% în primul semestru. Bogdan Gheorghiu: „Salut iniţiativa prim-ministrului Florin Cîţu. Românii trebuie să ştie şi să înţeleagă ce se întâmplă cu taxele şi impozitele pe care le plătesc”
17:00 - Atac ransomware asupra Spitalului Clinic Witting din București. SRI: Astfel de atacuri reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nivelul scăzut de securitate cibernetică
16:45 - Belarus, gata să invite trupe rusești dacă este nevoie, spune Aleksandr Lukașenko: „Dacă este necesar, nu vom ezita”
16:42 - Vaccinul împotriva COVID-19, obligatoriu pentru medici în Ungaria. Măsura intră în vigoare de la 1 septembrie
16:35 - Scrisoare a mediului academic împotriva schimbărilor privind plagiatele. Klaus Iohannis: Am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității