Francezii din România își aleg duminică președintele în secţiile amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi

Francezii din România își aleg duminică președintele în secţiile amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi
Francezii din România își aleg duminică președintele în secţiile amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi. Foto: colaj Hepta.ro

Duminică, cetățenii francezi din România îşi aleg preşedintele și își pot exprima votul pentru alegerile prezidențiale din Franța în secţiile de vot special amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Respectivele secţii de votare sunt la Ambasada Franţei din Bucureşti, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi, potrivit G4Media.ro.

Viziuni diferite pentru viitorul Franţei

Ambasada Franţei a transmis după primul tur de scrutin ce a avut loc pe 10 aprilie, că 3.040 de francezi s-au înscris pentru a-şi exprima votul, iar 1.451 au votat. În total, au fost exprimate 1.435 de voturi, pe lângă 12 voturi anulate şi patru, în alb.

La primul tur, 42,44% dintre votanţii din România l-au ales pe actualul preşedinte, Emmanuel Macron, iar 6,2 %, pe contracandidata sa din al doilea tur, Marine Le Pen.

Duminică, francezii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele. Liderul în exercețiu Emmanuel Macron, cu 27,8% în primul tur, este considerat favorit în faţa contracandidatei sale Marine Le Pen, cu 23,1%.

Emmanuel Macron și Marine Le Pen s-au înfruntat miercuri seara, în singura lor dezbatere electorală. Potrivit BBC într-o analiză este evidențiat faptul că alegerea între Macron şi Le Pen reflectă o societate puternic polarizată, cu două viziuni total diferite pentru viitorul Franţei atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

Le Pen, dorește să facă o „prioritate naţională” din beneficiile sociale acordate cetăţenilor francezi

Campania electorală a lui Marine Le Pen, intitulată „Marine, Présidente”, s-a axat în principal pe costul vieţii, după ce problematica a devenit centrul atenției francezilor în contextul pandemiei de coronavirus şi a războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina.

Marine Le Pen are în vedere prin programul său să facă o „prioritate naţională” din beneficiile sociale acordate cetăţenilor francezi.

După un avans semnificativ în sondaje, aceasta le transmite susţinătorilor că victoria sa n-a fost niciodată atât de aproape.

Totodată, Emmanuel Macron Macron îşi îndeamnă la vot susţinătorii sub sloganul „Nous Tous” („Noi toţi”).

Urmăriți B1TV.ro și pe