Franţa avertizează că procesul de aderare a Ucrainei la UE va dura 15 sau 20 de ani

Franţa avertizează că procesul de aderare a Ucrainei la UE va dura 15 sau 20 de ani
Emmanuel Macron, în vizită la Kremlin, februarie 2022 / Foto: Kremlin.ru

Franța avertizează că aderarea Ucrainei la UE poate dura între 15-20 de ani. Cel puțin așa susține ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, potrivit Le Figaro.

Aderarea Ucrainei la UE poate dura până la 20 de ani

“Trebuie să fim sinceri. Minţim dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani. Nu este adevărat. Fără îndoială va dura 15 sau 20 de ani, o perioadă lungă”, a spus Beaune.

“Nu vreau să le vindem ucrainenilor iluzii sau minciuni. Dacă le spunem: ‘Bun venit în UE’, însă nu aţi citit nota din josul pagini, din contract, ‘în 15 ani’, cred că pregătim decepţii pentru o întreagă generaţie de ucraineni”, a adăugat oficialul francez.

Ucraina a finalizat în aprilie completarea chestionarul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Polonia și Slovacia sprijină aderarea Ucrainei

La începutul lunii mai, Slovacia și Polonia au anunțat că vor face eforturi pentru ca Ucraina să dobândească cât mai rapid statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova și președintele Poloniei, Andrzej Duda, și-au exprimat la Bratislava sprijinul comun pentru aspirațiile europene ale Ucrainei.

„Pentru viitorul Europei şi pentru pacea în Europa, este important să vorbim despre viitorul statut al Ucrainei”, a spus Caputova.

Andrzej Duda a spus că Ucraina se apără nu doar pe ea ci şi Europa „de ambiţiile şi acţiunile imperiale ale Rusiei de astăzi” şi are nevoie de un semn de solidaritate pentru a face asta.

„Ştim că este foarte important pentru societatea ucraineană de astăzi să simtă acceptarea Vestului”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe