Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest

Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Foto: Hepta/DPA Images.

Franța încearcă să construiască o nouă strategie în Africa de Vest, alegându-și ca bază Nigerul.

Scopul este de a preveni extinderea terorismului și a limita influența rusă.

Diplomația franceză, activă în Africa

Potrivit unui studiu publicat de Defense Romania care îl citează pe Mohamed Ag Ismail, profesor de științe politice la Universitatea din Bamako, stabilitatea din Niger ajută armata franceză să obțină rezultate, spre deosebire de experiența sa nefericită din Mali.

În plus, amplasarea geografică contribuie la monitorizarea frontierei cu Libia, o sursă de înarmare a grupărilor teroriste, și la combaterea imigrației ilegale.

Influența rusă și chineză, tot mai puternice în Africa

Moscova capătă o influență tot mai mare pe coasta Africii de Vest, mai ales după ce compania rusă Wagner a înlocuit forțele franceze din Mali ca urmare a tensionării relațiilor dintre Paris și Bamako, conform sursei citate. În context, guvernele africane au semnat acorduri militare cu Rusia, precum cel parafat de Mali în 2019.

Cresc investițiile în Niger

Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat Camerun, Benin și Guineea luna trecută, reînnoind angajamentul Franței față de securitatea africană chiar dacă soldații săi au părăsit Mali.

Franța vizează extinderea influenței în Golful Guineei și în țările care trebuie să se confrunte cu grupuri teroriste.

Agenția Franceză de Dezvoltare mărește investițiile în Niger la 150 de milioane de euro în împrumuturi și granturi, dintre care unele vor fi alocate proiectelor de dezvoltare din Tillaberi, „zona roșie”, unde oficialilor francezi li se aplică protocoale stricte de securitate.

Franța finanțează domenii diferite, de la energie electrică și irigații la oportunități de muncă pentru tinerii care s-au alăturat grupărilor teroriste, într-o schimbare a strategiei Parisului de a câștiga sprijin popular.

Rezervele sunt însă ancorate în realitatea obstacolelor iar analistul politic togolez Mohamed Madi Gabkati citat de pulicația amintită subliniază escaladarea mișcării antifranceze: „Din nefericire pentru Franța, influența rusă este bine primită în diverse țări convinse că alianța cu Moscova va limita influența Franței și va deschide calea către parteneriate benefice.”

Urmăriți B1TV.ro și pe