Tensiuni între Franţa şi Italia. Vameşi francezi înarmaţi au luat cu asalt o clădire dintr-un orăşel italian

Tensiuni între Franţa şi Italia. Vameşi francezi înarmaţi au luat cu asalt o clădire dintr-un orăşel italian

Un conflict diplomatic pare să fi izbucnit între două dintre cele mai importante ţări ale Uniunii Europene.
Italia a criticat extrem de dur Fraţa, după ce mai mulţi vameşi francezi au intrat înarmaţi într-un local închiriat unei organizaţii nonguvernamentale (ONG) de ajutorare a migranţilor, într-un orăşel italian alpin de frontieră.

Incidentul a avut loc în mica staţiune de schi Bardonecchia şi s-a transformat rapid într-un casus belli diplomatic. „Francezii încalcă frontierele”, a titrat duminică ziarul La Stampa. „Migranţi: Italia blochează Franţa”, şi-a exprimat satisfacţia Il Messagero.

Presa reflectă astfel reacţiile dure de sâmbătă ale unor politicieni vocali dintr-o ţară fără guvern, marcată de un resentiment profund faţă de o Europă care pare să se spele pe mâni de venirea în masă a unor imigranţi în peninsula italiană, scrie AFP, citată de news.ro.

Franţa consideră că prezenţa vameşilor era perfect legală, însă Ministerul italian de Externe vorbeşte despre un „act grav, considerat total în afara cadrului colaborării între state vecine”.
Mai mult, Parchetul din Torino a anunţat duminică deschiderea unei anchete cu privire la presupuse „abuzuri de putere” grave, „violenţă privată” şi „încălcare de domiciliu”.
Parchetul a primit în prealabil un raport de la Comisariatul din Bardonecchia despre intrarea unor vameşi neidentificaţi, vineri seara, într-un local pus la dispoziţia ONG-ului Rainbow for Africa. Brigada feroviară a Vămii franceze din Modane, care efectuează controale pe TGV-ul Paris-Milano, a intrat în local pentru a supune un nigerian suspectat de trafic de droguri unui test de urină, în toalete, a explicat Franţa.

Însă voluntarii ONG-ului spun că modul în care au acţionat cei cinci vameşi înarmaţi reprezintă o „invazie” brutală.

Ministrul francez al Conturilor Publice, însărcinat cu Vama, Gérald Darmanin a anunţat duminică faptul că va efectua în zilele următoare o deplasare în Italia cu scopul de a da „explicaţii” autorităţilor de la Roma. Însă este exclus ca să prezinte „scuze” cu privire la prezenţa vameşilor, „care nu au făcut nimic ilegal” folosind „un local pus la dispoziţie în cadrul unui acord franco-italian” din 1990, a declarat oficialul francez.
El a arătat că, în ciuda faptului că Italia a dat recent spre folosire acest local unui ONG, vameşii au cerut autorizaţie de intrare şi au primit-o.
Mai mult, Darmarin le-a cerut vameşilor să „suspende funcţionarea” acordului din 1990, pentru a linişti lucrurile.

„În loc să se expulzeze diplomaţi ruşi, trebuie să fie îndepărtaţi de-aici diplomaţi francezi”, a reacţionat sâmbătă Matteo Salvini, preşedintele Ligii (formaţiune de extrema dreaptă) care a obţinut o victorie în alegerile legislative într-o coaliţie cu partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, cu ajutorul sloganului „Italia mai întâi”.

„Cu noi la Guvern Italia va ridica capul în Europa, nu avem de primit lecţii de la Macron şi Merkel şi ne vom controla frontierele”, a adăugat Salvini.

„Nu aşa facem noua Europă”, a tunat Maurizio Martina, secretarul interimar al Partidului Democrat (PD, formaţiune de centru-stânga), aflat tehnic la putere.

Staţiunea de schi Bardonecchia, în Piemont, primeşte un flux regulat de migranţi, în pofida faptului că trenurile către Franţa sunt puternic controlate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.