Franța: Jean Castex, desemnat premier de președintele Emmanuel Macron după demisia lui Edouard Philippe

Franța: Jean Castex, desemnat premier de președintele Emmanuel Macron după demisia lui Edouard Philippe
Sursa foto: Hepta/Bestimage / Ludovic Marin/Pool/Bestimage

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, după ceEdouard Philippe a demisionat.

Jean Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.

Acesta este un înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Cine este Jean Castex, noul premier al Franței

În vârstă de 55 de ani, Castexeste un funcționar public cu o vastă experiență în administrație. Originar din Gers are o ascensiune lungă în serviciul public francez. Jean Castex a fost în special asistent al secretarului general al președinției Republicii sub Nicolas Sarkozy, din 2010 și până la sfârșitul mandatului.

Cunoaște foarte bine domeniul social și mai ales sectorul sanitar. A fost director al Direcției de spitalizare și organizare a îngrijirii (DHOS) la Ministerul Sănătății și Solidarității. După aceea, a devenit director de cabinet la Ministerul Sănătății, apoi la Ministerul Muncii, potrivit bfmtv.com.

Mai recent, în septembrie 2017, Jean Castex a fost numit delegat interdepartamental la Jocurile Olimpice și Paralimpice 2024 și președinte al Agenției Naționale a Sporturilor.

Demisia lui Edouard Philippe din funcția de premier

Prim-ministrul Edouard Philippe a transmis demisia sa și a guvernului său președintelui Emmanuel Macron, vineri dimineață, iar aceasta a fost acceptată, a anunțat Elysée.

„Domnul Edouard Philippe a prezentat astăzi demisia guvernului președintelui Republicii, care a acceptat-o. El asigură, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern”, a se arată într-un comunicat de presă.

Emmanuel Macron a dat semnalul privind o schimbare la nivelul cabinetului francez în momentul în care a invocat dorința unui „nou început”, formul[ menționată de mai multe or ]n declara’iile sale publice.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)