Franța se laudă cu singurul arsenal nuclear din UE. Macron declară că nu îl va folosi în cazul unui atac atomic rusesc în Europa

Franța se laudă cu singurul arsenal nuclear din UE. Macron declară că nu îl va folosi în cazul unui atac atomic rusesc în Europa
Sursa Foto: Hepta

Noua Strategie Națională de Apărare adoptată în Franța stabilește doctrina militară pentru anii următori și este fundamental diferită față de cele anterioare.

Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că strategia militară a Franței trebuie să consolideze țara ca putere nucleară independentă, avertizând împotriva riscului de escaladare și a altor efecte globale ale războiului Rusiei în Ucraina.

„Europa nu mai este la adăpost de atacurile cu rachete și drone. Și trebuie să integrăm această realitate”, a spus Macron, la bordul portavionului Dixmude, andocat în baza militară mediteraneană din Toulon, care găzduiește peste 24.000 de militari.

 Rusia, acuzată de „manipulare” a amenințării nucleare

Printre primele paragrafe ale Raportului privind Strategia Națională, Franța subliniază că rămâne singura putere nucleară din UE și pe asta se bazează strategia sa de descurajare; în context, Rusia este reliefată ca o forță distructivă care a perturbat ordinea mondială și încearcă să rescrie istoria, potrivit Defense Romania.

Macron a subliniat că o descurajare nucleară „credibilă, modernă” este esențială iar Franța este singura țară din UE care deține arme nucleare.

Franța afirmă că arsenalul ei nuclear contribuie la securitatea Europei… dar nu va fi folosit în cazul unui atac rusesc pe continent

Dacă înainte Rusia prefera politica de dezinformare și război informațional, astăzi i s-au adăugat acțiuni militare la scară largă, cu ajutorul cărora Moscova caută să-și atingă obiectivele imperialiste, se menționează în noua doctrină.

Astfel, Franța trebuie să fie pregătită pentru o confruntare pe termen lung care poate lua diferite forme și se poate răspândi în mai multe regiuni precum Marea Mediterană, Marea Neagră, regiunea Baltică, Balcanii, Atlanticul de Nord, Africa sau Orientul Mijlociu.

„Forțele noastre nucleare contribuie prin propria lor existență la securitatea Franței și a Europei”, a afirmat Macron care, totdată, în rarele comentarii publice pe această temă, a sugerat recent că un potențial atac balistic nuclear din partea Rusiei în regiune nu ar aduce niciun răspuns nuclear din partea Parisului.

Doctrina Franței „se bazează pe ceea ce numim interesele fundamentale ale națiunii. … Nu ar fi deloc în joc” într-o astfel de situație, a declarat el la o televiziune franceză, luna trecută citat de France24.

Necesitatea alianțelor globale

Noul document strategic al Franței prevede că țara va menține o „capacitate de a conduce operațiuni militare, inclusiv cele de mare intensitate, singure sau în cadrul unei coaliții”; Franța a desfășurat peste 1.000 de militari, majoritatea în România și Estonia, ca parte a Forței de Reacție Rapidă a NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Subliniind că „întărirea profundă a apărării Europei este cu adevărat o realizare a ultimilor cinci ani”, Macron  intenționează să continue acest impuls prin dezvoltarea parteneriatelor cu diferite state membre ale UE.

Germania este amintită ca un „partener indispensabil cu care suntem angajați în programe profund structurate” însă Franța dorește „să reia în mod activ firul dialogului nostru privind operațiunile, capacitățile, domeniul nuclear și hibrid” cu Marea Britanie.

Franța se pregătește de război până în 2030

Amploarea geografică a amenințării ruse justifică necesitatea ca Franța să aibă „capacități militare care să permită intrarea într-un conflict de mare intensitate” până în 2030 se menționează în raportul amintit.

Documentul menționează că un conflict mediat dintre Rusia și Franța se desfășoară deja într-o serie de foste zone de influență franceză de pe continentul african, din cauza utilizării de către Kremlin a mercenari și a încercărilor de a întoarce populația și autoritățile locale împotriva Occidentului.

Raportul Strategic menționează „modernizarea mașinii militare chineze”, precum și „creșterea arsenalului nuclear”, care, combinate cu „comportamentul rusesc”, ar putea afecta politica de descurajare al Occidentului.

Franța va încerca să stabilească relații cu China iar, după summitul G20, Emmanuel Macron își va continua turneul asiatic cu participare la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific.

Pe fondul altor obiective strategice, Franța își propune să contribuie la stabilitatea zonei indo-pacifice și să asigure libertatea de acțiune în „spații comune globale„, inclusiv fundul mării adânci, marea liberă, spațiul cosmic și spațiul cibernetic.

Urmăriți B1TV.ro și pe