Franța solicită Guvernului Ponta "să respecte valorile democratice şi statul de drept”

Franța solicită Guvernului Ponta "să respecte valorile democratice şi statul de drept”

Franța solicită Guvernului român „să respecte valorile democratice şi statul de drept”, a anunţat joi ministerul francez de Externe, relatează AFP.

„Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate să respecte valorile democratice şi statul de drept, cât şi echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor lor”, a declarat într-o conferinţă de presă Bernard Valero.

Avertismentul vine în contextul în care în prezent are loc un demers USL de suspendare a președintelui Traian Băsescu. În acest sens, juriștii USL au depus miercuri o cerere în acest sens, care a fost citită joi în Parlament, vineri urmând să aibă loc dezbaterea şi votul final.

Cererea de suspendare a USL conţine 7 motive pentru care Traian Băsescu ar trebui să plece de la Cotroceni. Printre acestea, se numără „uzurparea rolului premierului” şi „instigarea la nerespectarea deciziilor CCR”.

Vezi AICI mai multe detalii despre sesiunea extraordinară din Parlament.

Schimbările din viața politică din România au stârnit îngrijorări și în rândul parlamentarilor din Germania. Președinta Comisiei de Apărare a Bundestag-ului și președinta Grupului parlamentar de prietenie Germania-România, socialista Susanne Kastner, s-a arătat îngrijorată față de modificările făcute la Curtea Constituțională și Avocatul Poporului.

„Mai multe griji îmi fac referitor la Curtea Constituțională și la Avocatul Poporului. Mă gândesc că nu este foarte înțelept ca USL să limiteze cu atât de puțin timp înaintea alegerilor drepturile Curții Constituționale,” consideră ea.