Franța suspendă 3.000 de angajați din sectorul sanitar pentru că nu s-au vaccinat împotriva COVID-19

Franța suspendă 3.000 de angajați din sectorul sanitar pentru că nu s-au vaccinat împotriva COVID-19
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Fabio Teixeira

Circa 3.000 de angajați din sectorul sanitar francez au fost suspendați din cauză că nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 înaintea termenului-limită pe care l-a fixat guvernul de la Paris, a anunțat Olivier Veran, ministrul francez al Sănătății, potrivit Euronews.

Franța: 3.000 de angajați din sectorul sanitar, suspendați din cauză că nu s-au vaccinat împotriva COVID-19

Începând de miercuri, angajații din spitale, șoferii de ambulanță, personalul din aziluri, medicii din sectorul privat, pompierii și persoanele care îngrijesc persoane vulnerabile la domiciliu – în total, circa 2,7 milioane de persoane – trebuiau să poată prezenta dovada că s-au vaccinat măcar cu o doză de vaccin anti-COVID-19, potrivit France 24.

Cel care a transmis ultimatumul a fost chiar președintele Emmanuel Macron, în urmă cu două luni.

Una dintre cele mai mari organizații sindicale din sector, CGT, avertiza că e posibilă o „catastrofă sanitară” dacă guvernul suspendă un număr mare de angajați din spitale.

Personalul sanitar care refuză să se vaccineze s-a alăturat astfel persoanelor care se opun obligativității de a folosi certificatul sanitar pentru intrarea în diverse spații publice, în protestele săptămânale care au marcat Franța în ultimele două luni.

Sute de persoane au participat marți la o manifestație sindicală în Paris, la sediul Ministerului sănătății.

„Fie că suntem vaccinați sau nu, suntem împotriva obligativității vaccinării”, a declarat Valerie, o asistentă în vârstă de 57 de ani, pentru AFP.

Postul de televiziune BFM relata marți că un spital din Montelimar, oraș aflat în sudul Franței, a început să anuleze zeci de operații programate pentru săptămâna viitoare, din cauză că nu are suficienți anesteziști vaccinați.

„Patru blocuri operatoare nu vor putea să funcționeze la capacitate normală”, susținea Henri Osman, directorul comisiei medicale din spitalul respectiv.

Estimările publicate acum o săptămână de Agenția națională franceză pentru sănătate publică arată că aproximativ 12% din personalul spitalelor și circa 6% dintre doctorii sectorului privat încă nu s-au vaccinat împotriva COVID-19.

La rândul său, Federația națională a angajaților din serviciul de ambulanță estima în finalul lunii august că 13% dintre membrii săi încă nu s-au vaccinat anti-COVID-19.