Fukushima: O fisură la un bazin a cauzat deversarea de apă radioactivă în Oceanul Pacific

Fukushima: O fisură la un bazin a cauzat deversarea de apă radioactivă în Oceanul Pacific
O fisură la un bazin aflat în exteriorul unuia dintre reactoarele centralei nucleare de la Fukushima a cauzat deversarea de apă puternic radioactivă în Oceanul Pacific, potrivit unui reprezentant al companiei...

O fisură la un bazin aflat în exteriorul unuia dintre reactoarele centralei nucleare de la Fukushima a cauzat deversarea de apă puternic radioactivă în Oceanul Pacific, potrivit unui reprezentant al companiei care operează centrala, citat de Reuters. Potrivit reprezentantului Tokyo Electric Power (TEPCO), apa din bazinul cu o adâncime de 2 metri se varsă în ocean printr-o fisură de circa 20 de centimetri.

Nivelul de radioactivitate în bazin este de circa 1.000 milisievert/oră, de 330 de ori mai mare decât doza de radiaţii absorbită în mod obişnuit într-un an de un locuitor al unei ţări industrializate.

Oficialii TEPCO au asigurat că intenţionează să oprească deversarea de apă prin injectarea de beton în bazinul avariat.

Tehnicienii au descoperit fisura în urma efectuării unor cercetări ce aveau ca scop descoperirea cauzei creşterii nivelului de radioactivitate a apei oceanului în zona Fukushima.

Autorităţile anunţaseră joi că, la o distanţă de 330 de metri de centrală, nivelul de iod înregistrat în apa oceanului depăşea de 4.385 de ori nivelul normal.