G7 promite să elimine importurile de petrol rusesc. SUA introduce în premieră sancțiuni împotriva Gazprombank și le interzice americanilor să mai facă servicii de contabilitate sau consultanță pentru ruși

G7 promite să elimine importurile de petrol rusesc. SUA introduce în premieră sancțiuni împotriva Gazprombank și le interzice americanilor să mai facă servicii de contabilitate sau consultanță pentru ruși
Foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE

Grupul celor Șapte națiuni s-a angajat duminică să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc, iar SUA a anunțat sancțiuni împotriva oficialilor executivi de la Gazprombank și a altor afaceri, ca parte din măsurile menite să pedepsească Moscova pentru războiul declanșat împotriva Ucrainei, transmite Reuters.

G7 promite să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc

Inițiativa reprezintă cea mai recentă încercare a Occidentului de a pune presiune pe președintele rus Vladimir Putin pentru invazia rusă în Ucraina și a consecințelor letale pe care le-a generat agresiunea militară.

La videconferința președintelui american Joe Biden și a celorlalți lideri din G7 a participat și liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar discuția a vizat ultimele evoluții ale războiului, sprijinul pentru Kiev și o serie de măsuri suplimentare împotriva Moscovei, inclusiv în ceea ce privește sectorul energetic.

„Ne angajăm să eliminăm treptat dependența noastră de energia rusească, inclusiv prin eliminarea treptată sau interzicerea importului de petrol rusesc. Ne vom asigura că facem acest lucru în timp util și într-o manieră ordonată. Vom lucra împreună și cu partenerii noștri pentru a asigura o aprovizionare energetică globală stabilă și sustenabilă și prețuri accesibile pentru consumatori”, se arată în declarația liderilor din G7.

SUA a anunțat și alte sancțiuni

Washingtonul a anunțat sancțiuni împotriva a trei posturi ruse de televiziune și le-a interzis americanilor să mai ofere servicii de contabilitate și consultanță pentru ruși. Totodată, autoritățile americane au introdus 2.600 de restricții de viză care vizează oficiali ruși și belaruși.

Măsurile împotriva Gazprombank sunt o premieră, fiind vorba despre primele sancțiuni care se referă la giganticul exportator de gaz rusesc, în condițiile în care SUA și aliații săi evitaseră să întreprindă demersuri care ar putea să perturbe aprovizionarea cu gaz în Europa, principalul client al Federației Ruse.

„Acesta nu este un blocaj deplin. Nu înghețăm activele Gazprombank și nu interzicem orice tranzacție cu Gazprombank”, a precizat un oficial al administrației americane, care a explicat că este vorba despre un semnal pentru a arăta că Gazprombank nu este de neatins.

Urmăriți B1TV.ro și pe