Găgăuzia vrea să negocieze direct cu Moscova, după ce Rusia a interzis importul de fructe și legume din Republica Moldova

Găgăuzia vrea să negocieze direct cu Moscova, după ce Rusia a interzis importul de fructe și legume din Republica Moldova
Rusia reia importul de fructe din Moldova. Sursa: Freepik

Autorităţile Unităţii Teritoriale Autonome a Găgăuziei intenționează să negocieze direct cu Rusia în privința exporturilor de fructe și legume, după ce Moscova a anunțat că va interzice din 15 august importurile de produse vegetale din Republica Moldova.

Autoritățile din Găgăuzia vor să negocieze direct cu Rusia

Autorităţile de la Comrat se vor adresa direct Serviciului fitosanitar rus (Rosselhoznadzor) pentru a exclude și Găgăuzia din lista unităţilor administrativ-teritoriale din Republica Moldova în privinţa cărora este aplicată interdicţia de export al produselor vegetale în Federaţia Rusă, a declarat şeful Direcţiei generale pentru complexul agroindustrial al Găgăuziei, Andrei Dimitroglo, relatează Agerpres.

„Conducerea ţării trebuie să construiască diplomatic relaţiile cu partenerii. În primul rând, cu Federaţia Rusă. Şi să poată negocia. Noi, la rândul nostru, Comitetul executiv al Găgăuziei, vom contacta direct Rosselhoznadzorul, după exemplul anilor precedenţi când, la fel, au existat interdicţii”, a declarat Dimitroglo, citat de deschide.md.

Serviciul fitosanitar rus a anunţat marţi că începând din 15 august Rusia interzice importul de produse agricole provenite din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova, exceptate fiind astfel doar regiunile din provincia separatistă pro-rusă Transnistria.

Decizia Moscovei de acum intervine după ce autorităţile de la Chişinău au cerut Moscovei o amânare a plăţii pentru luna august a gazelor naturale livrate Republicii Moldova.

Din cauza complicaţiilor logistice şi creşterii costurilor de transport în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, producătorii de fructe din Republica Moldova şi-au redus exporturile către Rusia. Totuşi, acestea rămân în continuare semnificative, Republica Moldova livrând Rusiei de la începutul acestui an circa 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune şi struguri.

Urmăriți B1TV.ro și pe