Garry Kasparov consideră că lideri precum Angela Merkel sau Barack Obama au contribuit la actuala situație din Ucraina

Garry Kasparov consideră că lideri precum Angela Merkel sau Barack Obama au contribuit la actuala situație din Ucraina
Garry Kasparov consideră că lideri precum Angela Merkel sau Barack Obama au contribuit la actuala situație din Ucraina. Foto: Hepta/Lino Mirgeler

Garry Kasparov, fostul campion mondial la șah a fost de curând în România, unde a vorbit hotărât despre situația geo-politică globală, în contextul războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina.

Președintele Human Rights Foundation a analizat cauzele istorice ale a agresiunii regimului liderului de la Kremlin într-un interviu acordat pentru televiziunea publică.

Kasparov susține că Angela Merkel sau Barack Obama au contribuit la războiul din Ucraina

Fost campion mondial la șah și activist în domeniul drepturilor omului, un opozant cunoscut al lui Putin încă din primele zile ale instalării acestuia la putere, consideră că lideri precum Angela Merkel sau Barack Obama au contribuit la actuala situație din Ucraina.

„Cred că a sosit momentul ca mulţi lideri mondiali, precum Merkel şi Obama, să vorbească. Eu vreau să o aud pe Merkel. Ea, în calitate de cancelar al Germaniei şi ca lider de facto al Europei, a făcut tot ce a putut ca să devenim dependenţi, să devină Europa dependentă de hidrocarburile ruseşti.

Este direct responsabilă pentru agresivitatea lui Putin”, a declarat Garry Kasparov în interviul acordat pentru TVR.

„Vorbeşte, dar pretinde că nu are nimic de-a face cu ce s-a întâmplat”

„A avut nişte politici care au împiedicat Europa să găsească nişte căi de alimentare alternative. (…). Dacă ar fi fost un agent rus – şi nu e – întrebarea ar fi fost cum l-ar fi putut ajuta pe Putin mai bine? (…)

Şi toate aceste cereri şi avertizări care au venit din Polonia, ţările baltice, din România, au fost pur şi simplu ignorate.

Şi, timp de opt ani, Barack Obama, sub mandatul său…sunt anii în care Putin a ‘părăsit biroul’, dar el era întotdeauna în fundal şi, când s-a întors şi a atacat Siria şi a anexat Crimeea, răspunsul american a fost ‘flexibilitate’. (…) Putin a văzut că îşi poate cumpăra docilitatea multor politicieni”, a spus Kasparov în cadrul interviului pentru televiziunea publică.

„Vreau să aud de la Angela Merkel, vreau să se ducă la Kiev să îşi ceară scuze. Sau de la Obama, care e aici. Vorbeşte, dar pretinde că nu are nimic de-a face cu ce s-a întâmplat.

Și foarte mulţi politicieni europeni care mai au un pic în a-şi recunoaşte vina de a-l fi creat pe Putin la magnitudinea la care este el acum”, a explicat Garry Kasparov.

Urmăriți B1TV.ro și pe