Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat integral, anunță Gazprom

Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat integral, anunță Gazprom
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Gazprom anunță că proiectul Nord Stream 2 este pe deplin sprijinit cu fonduri și nu este nevoie să aloce fonduri suplimentare, a declarat directorul general adjunct al gigantului energetic, Famil Sadygov, într-o conferință de presă, potrivit TASS.

„Răspund că nu intenționăm [să strângem finanțare suplimentară]. Proiectul este susținut cu finanțare completă pentru a-și finaliza etapa de investiții și pentru tranziția sa la etapa de funcționare”, a spus Sadygov. Există „o oportunitate de a crește finanțarea datoriei”, a spus managerul de vârf. „Cu toate acestea, acesta este viitorul îndepărtat”, a adăugat el.

Segmentul offshore al primului șir de conducte de gaz Nord Stream 2 este finalizat din punct de vedere tehnic, a spus anterior Nord Stream 2 AG, operatorul proiectului. Activitățile de pornire pentru a umple șirul cu gaz au început pe 11 iunie.

Gazprom a informat că exporturile sale de gaze naturale în afara fostei Uniuni Sovietice au crescut în perioada 1 ianuarie – 15 iunie 2021 cu 26,7%, la 92,3 miliarde metri cubi (bcm).

Producţia de gaze a Gazprom a urcat în perioada menţionată cu 17,2%, la 241,4 miliarde metri cubi.

Pentru acest an Gazprom se aşteaptă ca profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) să se situeze la 30 miliarde de dolari.