Generalul Ahmed Nasser Al-Raisi, acuzat în mod repetat de tortură, a fost ales președinte al Interpol

Generalul Ahmed Nasser Al-Raisi, acuzat în mod repetat de tortură, a fost ales președinte al Interpol
Generalul Al-Raisi (EAU) @ Facebook - InterpolHQ

Generalul Ahmed Nasser Al-Raisi a fost ales președinte al Interpol de către Adunarea generală a asociației, reunită la Instanbul, transmite AFP, citat de către Agerpres.

Generalul a fost acuzat în mod repetat de tortură în Franța și Turcia, acesta având mai multe plângeri active în dosar.

Al-Raisi este acuzat de tortură în Franța și Turcia

„Dl Ahmed Nasser Al-Raisi (…) a fost ales în postul de preşedinte”, a indicat Interpol pe Twitter.

Funcția de președinte al Interpol are o însemnătate onorifică, secretarul general fiind cel responsabil pentru organizația poliției internaționale.

Alegerea lui Ahmed Nasser Al-Raisi a fost contestată în mod repetat de către ONG-uri ce apără drepturile omului și alți aleși europeni, din cauza acuzațiilor ce i-au fost aduse în trecut.

Contracanditatul lui Al-Raisi a fost Sarka Havrankova, din Republica Cehă, vicepreședinta Interpol.

Candidatura acestuia a fost pusă în mod repetat sub semnul întrebării

Candidatura generalului a fost pusă sub semnul întrebării încă din 2020, iar un grup format din 19 ONG-uri, printre care și Human Rights Watch, au contestat candidatura responsabilului din Emiratele Arabe Unite. „Generalul este un membru al unui aparat de securitate ce vizează sistematic opoziţia paşnică”, a ținut să noteze HRW.

„Suntem profund convinşi că alegerea generalului Al-Raisi ar aduce atingere misiunii şi reputaţiei Interpol şi ar afecta serios capacitatea organizaţiei de a-şi îndeplini cu eficienţă misiunea”, a fost scris într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, mai exact, Ursulei von der Leyen, din partea a trei deputați europeni, printre care se afla și Maria Arena, președintele subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentul European.