Germania acuză Rusia că folosește energia ca „armă”: „Ne vom afla într-o situație în care putem fi ușor șantajați”

Germania acuză Rusia că folosește energia ca „armă”: „Ne vom afla într-o situație în care putem fi ușor șantajați”
În imagine: Robert Habeck, vicecancelar și ministrul german al Economiei. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Markus Schreiber

Robert Habeck, vicecancelar și ministrul al economiei în Germania, a acuzat joi Rusia că folosește energia „ca armă”, în urma anunțului Mocovei că va impune sancțiuni asupra a 31 de companii energetice străine, potrivit CNN.

Filialele germane ale Gazprom au încetat să mai primească gaze din Rusia de ieri, dar piața permite compensarea acestui fapt.

„Ne vom afla într-o situație în care putem fi ușor șantajați”

„Trebuie spus că situația ajunge la un punct culminant, în așa fel încât utilizarea energiei ca armă se realizează acum în mai multe domenii”, a declarat Habeck reporterilor la o conferință de presă la Berlin.

De la începutul invaziei declanșate pe 24 februarie, Germania a resimțit presiunea mai multor țări europene de a găsi alternative pentru importurile din Rusia.

Joi, Habeck a spus că Germania se concentrează pe creșterea rezervelor de gaz pentru a se pregăti pentru iarnă.

„Unitățile de depozitare a gazelor trebuie să fie pline până la iarnă, altfel ne vom afla într-o situație în care putem fi ușor șantajați”, a spus Habeck.

Germania începe să îşi ia adio de la gazele din Rusia

„Aseară, în jurul orei 22.30, Putin a publicat un decret conform căruia întreprinderile europene sunt supuse sancțiunilor. În Germania, Gazprom și filialele sale nu mai primesc gaze din Rusia”, a declarat Habek joi, vorbind în Bundestag.

Potrivit acestuia, lucrătorii germani din domeniu „monitorizează situația și s-au pregătit pentru această situație”.

„Piața poate compensa lipsa aprovizionării cu gaz din Rusia”, a spus el.

După cum s-a raportat, guvernul rus a impus sancțiuni ca represalii împotriva grupului Gazprom Germania, care este controlat de autoritățile germane. Printre altele, sancțiunile se aplică grupului comercial Wingas/WIEH/WIEE, care este proprietarul unui pachet mare de contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze rusești. Volumul acestora acoperă aproximativ jumătate din livrările Gazprom către Germania. Cei mai mari clienți sunt concernul chimic BASF și distribuitorul est-german VNG – Verbundnetz Gas.

Urmăriți B1TV.ro și pe