Germania justifică vânzarea unor produse chimice către Siria

Germania justifică vânzarea unor produse chimice către Siria
Guvernul german a justificat miercuri autorizarea exportării unor produse chimice către Siria, la începutul anilor 2000.Ministerul german al Economiei a recunoscut că Berlinul a autorizat exportarea către Siria a...

Guvernul german a justificat miercuri autorizarea exportării unor produse chimice către Siria, la începutul anilor 2000.

Ministerul german al Economiei a recunoscut că Berlinul a autorizat exportarea către Siria a câtorva zeci de tone de produse chimice, ca florură de sodiu sau florură de hidrogen, în perioada 2002-2006.

„Aceste autorizaţii au fost acordate după o examinare minuţioasă. În toate cazurile, era avansată o utilizare în scopuri civile (a produselor). Guvernul german nu cunoaşte niciun element care să sugereze că produsele livrate au fost utilizate, între timp, pentru altceva decât scopuri civile”, scrie Ministerul în comunicat, scrie AFP.

O sursă guvernamentală precizează că produsele incriminate pot servi, între altele, la tratarea metalelor sau fabricarea pastei de dinţi.

Aceste substanţe intră în compoziţia gazului sarin, pe care experţi ONU l-au identificat ca agentul utilizat în atacurile chimice de la 21 august, la perifria capitalei siriene, soldate cu 1.400 de morţi potrivit serviciilor secrete americane.

Raportul ONU nu îi desemnează, totuşi, pe cei care se fac vinovaţi de comiterea atacului – armata guvernamentală sau rebelii -, deoarece mandatul anchetatorilor nu prevedea ca aceştia să se pronunţe în acest sens.