Germania: Peste 650 de cazuri de coronavirus la un abator. Un oficial german susține că românii și bulgarii sunt vinovați pentru noile focare COVID-19

Germania: Peste 650 de cazuri de coronavirus la un abator. Un oficial german susține că românii și bulgarii sunt vinovați pentru noile focare COVID-19
Foto: Pixabay

Situație tot mai gravă în abatoarele din Germania, unde lucrează și mulți români, din cauza pandemiei de COVID-19. Cel puţin 650 de lucrători ai unui abator din Guetersloh, landul german Renania de Nord – Westfalia, au fost infectați cu noul coronavirus de la începutul săptămânii, a informat miercuri seară Grupul Toennies, unul dintre cei mai mari producători de carne din Germania.

Autorităţile sanitare locale au plasat imediat în carantină în jur de 7.000 de persoane, inclusiv pe toţi cei care lucrează la abator, unde producţia a fost suspendată. De asemenea, în districtul Guetersloh au fost închise şcoli şi creşe, precizează presa din Germania.

Consilierului districtual Sven-Georg Adenauer a anunțat că abatorul Grupului Toennies, un nume important în industria cărnii, va rămâne închis timp de 10-14 zile.

MAE: zeci de români care lucrează ca muncitori sezonieri la o fermă din Germania (Bavaria),diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus

Acest anunț are loc în condițiile în care Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat miercuri că zecide români care lucrează ca muncitori sezonieri la o fermă din Germania (Bavaria) au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus.

Toți au fost plasați în carantină, iar costurile cu hrana și cazarea sunt suportate de către angajator, care acordă și o diurnă zilnică de 50 de euro.

Tot miercuri, MAE a anunțat că un focar de coronavirus a fost depistat în comunitatea de români din Magdeburg, oraș situat la 150 de kilometri de Berlin. Un român de acolo a murit și alți 37 s-au îmbolnăvit.

Oficial german:Românii și bulgarii sunt la originea unor focare de COVID-19

Premierul landului Renania de Nord-Westfalia a declarat că Românii și bulgarii sunt la originea unor focare de COVID-19 din Germania.

În viziunea politicianului, noul coronavirus a fost transgermanmis de muncitorii români și bulgari și s-ar fi răspândit din cauza condițiilor în care sunt cazați și în care lucrează.

„Am avut cazuri de infectare pe o plantație de sparanghel din Bavaria acum câteva săptămâni, am avut cazul abatorului Coesfeld. Toate acestea nu sunt cauzate de relaxare, ci de condițiile în care sunt cazați și în care muncesc angajații”, a răspuns oficialul german.

Problemele muncitorilor români din Germania

Mai mulți muncitori sezonieri din Bornheim s-au revoltat n luna mai împotriva condiţiilor de lucru şi de cazare. Potrivit unor informaţii peste 100 dintre ei, majoritatea români, au refuzat să muncească.

De asemenea, protestul muncitorilor sezonieri a continuat luni, când aproximativ 50 dintre ei de la firma Ritter din Bornheim, care lucrează la recoltarea sparanghelului, au manifestat împotriva condiţiilor de muncă şi de cazare. Poliţia a comunicat că demonstraţia lucrătorilor s-a desfăşurat paşnic.

În acest context legislației muncii în Germania țară ar urma să fie schimbată, a anunțat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.