A MURIT una din cele mai celebre SPIOANE din istorie! Este cea care a împiedicat asasinarea lui Churchill, Roosevelt și Stalin de către naziști (FOTO)

A MURIT una din cele mai celebre SPIOANE din istorie! Este cea care a împiedicat asasinarea lui Churchill, Roosevelt și Stalin de către naziști (FOTO)
Sursă foto: Pixabay.com

O fostă spioană sovietică care a dejucat, împreună cu soţul său, o tentativă de asasinat a naziştilor care i-a vizat pe Stalin, Churchill şi Roosevelt în 1943, a murit la Moscova, la vârsta de 93 de ani.

BOMBĂ ÎN CAZUL ELODIA! AU VĂZUT-O PE STRADĂ! DOAMNE, CÂT DE MULT S-A SCHIMBAT! DETALII DE ULTIM MOMENT

Decedată luni seară, Goar Vartanian va fi înmormântată alături de soţul său, agentul secret Ghevork Vartanian, mort în 2012, a precizat pentru AFP Serghei Ivanov, purtător de cuvânt al serviciului de informaţii externe rus (SVR), unul dintre moştenitorii KGB-ului sovietic.

S-A TERMINAT! VALENTINA PELINEL I-A SPUS ADIO BORCEA DAT AFARĂ DIN CASĂ! IMAGINI DEOCHEATE AU AJUNS PE INTERNET (GALERIE FOTO)

Ceremonia funerară ar urma să aibă loc vineri la cimitirul Troekurovo, în apropiere de Moscova.

FANII LUI TEO TRANDAFIR SUNT ÎN LACRIMI! GÂNDURILE NEGRE I-AU DAT TÂRCOALE! BURSUCU’ A FĂCUT ANUNȚUL ȘOCANT! (IMAGINI DRAMATICE)

Ocupându-se cu spionajul la fel ca soţul său, Goar Vartanian a ajutat în special la dejucarea unei operaţiuni naziste care îi viza simultan pe cei trei lideri ai Alianţei, sovieticul Iosif Stalin, britanicul Winston Churchill şi americanul Franklin Delano Roosevelt, în timpul conferinţei de la Teheran din 1943, scrie Agerpres.

Născută în 1926 în Armenia sovietică, Goar s-a mutat cu familia în Iran în anii 1930. La vârsta de 16 ani, s-a alăturat unui grup antifascist şi a lucrat apoi cu soţul său la deconspirarea de agenţi germani.

(Foto: Twitter)

‘Anita’ şi ‘Henri’, două dintre numele lor conspirative, au fost implicaţi într-o muncă „în condiţii extreme şi în numeroase ţări”, printre care Franţa, Grecia, SUA, Japonia, India sau China.

În iunie 2017, preşedintele rus Vladimir Putin, el însuşi un fost agent al KBG-ului sovietic, a vizitat sediul SVR şi a lăudat activitatea agenţilor, printre care şi a soţilor Vartanian.

Potrivit fostului agent secret sovietic Mihail Liubimov, „activitatea concretă a soţilor Vartanian nu va fi niciodată devoalată, pentru a se evita scandalurile politice în ţările unde a acţionat cuplul”.