Gordon Brown, fost premier britanic: Fără reforme, Regatul Unit ar putea deveni un stat eşuat

Gordon Brown, fost premier britanic: Fără reforme, Regatul Unit ar putea deveni un stat eşuat
Foto: Hepta - DPA Images / Andrew Milligan

Gordon Brown, premier al Marii Britanii în perioada 2007 – 2010, a declarat că Regatul Unit riscă să devină un stat eșuat dacă nu vor fi implementate reforme fundamentale. Asta pentru că tot mai muți oameni își pierd încrederea, considerând că țara e guvernată de o elită de la Londra care lucrează doar în interesul acesteia.

„Cred că alegerea este acum între un stat reformat şi un stat eşuat. (…) Lovit repetat de coronavirus, ameninţat de naţionalism şi nesigur de amploarea echivalentului promisiunii privind ‘Marea Britanie Globală’ post-Brexit, Regatul Unit trebuie să redescopere urgent ce îl menţine unit şi să ţină sub control ceea ce îl dezbină”, a punctat Brown, într-un articol pentru The Telegraph.

„’Cine în Londra s-a gândit la asta?’ e o expresie comună, ce reflectă frustrarea oamenilor din comunităţile de la periferie, care se simt uitaţi și practic invizibili pentru Whitehall (Guvernul Regatului Unit”, a mai scris el.

Brown s-a referit și la Scoția, despre care a scris că e „locul unde nemulţumirea este atât de mare încât ea ameninţă (cu) sfârşitul Regatului Unit”.

Premierul Scoției: Vrem să ne alăturăm Uniunii Europene

Nicola Sturgeon, premierul Scoției, a fost unul dintre principalii opozanți ai procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ea dorește revenirea Scoției în blocul comunitar, chiar și cu prețul ruperii de Regat și a invocat de mai multe ori organizarea unui referendum în acest scop.

De precizat este că, la referendumul din 2016 privind Brexitul, scoțienii au votat în majoritate pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

„Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice. (…) În cursul celor aproape 50 de ani de apartenenţă, am beneficiat enorm de cele ‘patru libertăţi’ ale pieţei unice, inclusiv libertatea de mişcare. Peste 230.000 de persoane din toată Europa au ales domiciliul în Scoţia. (…) Nu vrem să plecăm şi sperăm să ne alăturăm vouă în curând în calitate de partener egal”, declara Nicola Sturgeon, la începutul acestui an.

Sturgeon a mai precizat că e hotărâtă să organizeze un nou referendum privind independenţa Scoţiei, după cel pierdut în 2014, atunci când 55% dintre scoţieni au votat împotrivă.

Marea Britanie a ieșit oficial din UE pe 31 decembrie

Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană pe 31 decembrie anul trecut.

De atunci, această țară nu mai trebuie să urmeze normele instituite la nivelul blocului comunitar. Noi reguli în privința transportului, comerțului, migrației și cooperării în domeniul siguranței au intrat în vigoare.

Brexitul înseamnă schimbări majore pentru mediul de afaceri, Uniunea Europeană și Marea Britanie formând acum două piețe separate.

Urmăriți B1TV.ro și pe