Grecia a DECIS. Ce nume are voie să preia Macedonia

Grecia a DECIS. Ce nume are voie să preia Macedonia

Grecia a decis ca fosta republică iugoslavă Macedonia poate să preia „un nume compus”, de tipul „Macedonia Superioară”, potrivit unei „foi de parcurs” trimise autorităţilor de la Skopje pentru soluţionarea disputei bilaterale, în cadrul unor negocieri relansate în ianuarie între cele două ţări.

Astfel, noul nume „va fi folosit atât pe plan internaţional, cât şi pe plan intern de către statul vecin”, a indicat Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului grec, infomează Agerpres.

„Planul de acord” va fi discutat la Skopje de către ministrul grec de externe, Nikos Kotzias şi omologul său macedonean, Nikola Dimitrov, înainte de o întâlnire prevăzută pentru 30 martie la Viena a celor doi miniştri cu Mattheuw Nimetz, mediatorul ONU în această problemă.

„O astfel de soluţie ar presupune «revizuirea Constituţiei ţării vecine». Atena aşteaptă acum comentarii şi observaţii din cealaltă parte”, a adăugat Tzanakopoulos, în timp ce guvernul macedonean nu dispune de majoritate parlamentară suficientă pentru a duce imediat la bun sfârşit o asemenea procedură.

Dreptul de a păstra numele de Macedonia, care desemnează o regiune din nordul teritoriul Greciei, şi blochează, în aşteptarea unui compromis în această problemă, orice progres spre aderarea fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană şi la NATO este contestat de Grecia încă de la proclamarea indepenţei statului vecin din 1991.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)