Grecia, în calea unui uragan mediteranean. Ar putea fi cea mai puternică furtună care a lovit vreodată Europa

Grecia, în calea unui uragan mediteranean. Ar putea fi cea mai puternică furtună care a lovit vreodată Europa
Sursa Foto: Twitter

Un uragan urmează să lovească vestul Greciei, vineri, urmând să ajungă șiîn peninsula sudică Peloponez sau chiar la Atena,spun meteorologii, care au emis și o alertă valabilă de joi până sâmbătă. Ciclonulmediteranean a adus ploi torențiale în vestul țării, începând de joi.

Vineri, se așteaptă ca Ianos să afecteze Peloponezul, partea centrală a țării, Attica și Evia. Insulele Ciclade ar putea fi afectate începând de vineri seara, în timp ce sâmbătă este posibil ca furtuna să ajungă și în Creta. Cele mai puternice intensificări alevântuluisunt așteptate în insulele Kefalonia și Zakynthos.

Specialiștii spun căvântul extrem de puternicșiinundațiile sunt un adevărat pericol pentru localnici.

„Ne pregătim să dă piept cu un fenomen meteorologic extrem de rar”, a declarat ministrul adjunct al Protecției Civile, Nikos Hardalias, adăugând că cetățenii care locuiesc în regiuni care ar putea fi lovite de de frontul meteorologic ar trebui să se pună la adăpost.

„Ciclonii mediteraneeni sunt fenomene relativ rare, pe care le întâlnim în Grecia din 1995, dar s-au intensificat și au devenit mai frecvente din cauza schimbărilor climatice”, a mai adăugat el pentrugreekcitytimes.com.

„Medicanul” ar putea lovi cu200 km/h

Furtuna ar putea mătura țărmul cu vânturide peste 200 de kilometri pe oră și inundații masiveși că ar putea fi cel mai puternic ciclon mediteraneean înregistrat vreodată.Denumit Ianos, ciclonul este cunoscut de meteorologii ca un Medicane, adică un uragan mediteraneean.

Zbonuri deviateîn Grecia din cauza urganului mediteranean

Cel puțin două zboruri au fost redirecționate în Grecia vineri dimineață din cauza acestei furtuni neobișnuite, care ar urma să lovescă în Marea Ionică. Două zboruri Ryanair către insula ioniană Cefalonia nu au putut ateriza pe aeroportul local și au fost redirecționate către Atena.

400 de litri de precipitații pe metrul pătrat

Joi noapte, ciclonul a traversat Marea Ionică, s-a contropit cucâteva furtuni tropicaletropicale de furtună. Agenția de protecție civilă a declarat,vineri,că vânturile depăseau100 kmh. Cantitatea de precipitații ar putea să depășească 400 de litri pe metrul pătrat, iar de-a lungul coastei s-ar putea produce tornade.

Autoritățile le cer oamenilor săse ascună din calea furtunii, să nu iasă afară și să evitesubsolurile.

Grecia a fost afectată de mai multe crize meteorologice în ultimii ani, de la inundații și incendiidevastatoareși furtuni de zăpadă, valuri de căldură extreme mortale.

Începe sezonul uraganelor, după un val istoric de căldură

Potrivit agenției meteorologice ONU,bazinul Oceanului Atlantic înregistrează un record aluraganelor, în timp ce coasta de vest a Statelor Unite se luptă cu cele mai mariincendiide vegetație de până acum.

Temperaturile înregistrate în lunile iunie și august au stabilit un nou record în emisfera nordică, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM). De asemenea, temperatura globală în aceeași perioadă a fost cu 0,92 grade peste media secolului trecut, devenind a treia cea mai fierbinte perioadă înregistrată.

„Căldura a contribuit la un sezon al incendiilor catastrofal”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, precizând că schimbările climatice au intensificat secetele, care la rândul lor au crescut riscul de incendii.

Concret, șase dintre cele mai mari incendii înregistrate vreodată în California s-au produs anul acesta. Cel mai recent, cel din luna august, a distrus aproape 3.200 de kilometri pătrați, potrivit autorităților statului american.

În paralel, Centrul pentru Uragane din Statele Unite a avertizat asupra producerii a cinci cicloane deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971: Paulette, Rene, Sally, Teddy și Vicky.

Rămânem fără nume de uragan”, a precizat Nullis, explicând că lista prestabilită a celor 21 de prenume pentru acest sezon a fost aproape epuizată. De aceea, pentru viitoarele uragane produse până la 30 noiembrie, când se încheie sezonul furtunilor tropicale în Atlantic, agenția ONU va trebui să recurgă la literele alfabetului grecesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`