Grecia înregistrează prima victimă a incendiilor. Un bărbat de 39 de ani a murit, încercând să fugă din calea flăcărilor (VIDEO)

Grecia înregistrează prima victimă a incendiilor. Un bărbat de 39 de ani a murit, încercând să fugă din calea flăcărilor (VIDEO)
Incendii puternice de vegetație în Grecia / Foto: Hepta.ro

Grecia se luptă de câteva zile cu flăcările incendiilor de vegetație. Recent, în peninsulă s-a înregistrat și prima victimă a flăcărilor, un bărbat de 39 de ani care ar fi încercat să fugă din calea pericolului, dar un cablu electric s-a rupt și i-a căzut în cap.

„Se dă o luptă titanică cu focul în partea de nord a regiunii Attica. Mă îndoiesc că pompierii au reușit să localizeze aceste incendii, pe o suprafață de vreo 40 de kilometri s-au extins flăcările, au fost multe localități evacuate, multe sate (…) În Attica s-a înregistrat și primul deces, acum câteva un ore un bărbat de 39 de ani care a încercat să fugă. Acesta a vrut să fugă din calea flăcărilor, dar un cablu electric s-a rupt și i-a căzut în cap”, a explicat avocata din Atena, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Situația incendiilor în Attica și în centrul orașului Atena

Cele mai puternice și periculoase focare sunt cele din Attica – din zona Atenei, cele din insula Evia și cele din Elida, zonă din nord-vestul peninsulei Peloponez.

Flăcările s-au apropiat vertiginos de Atena, iar localnicii și turiștii nu știu ce îi așteaptă de la o oră la alta. De altfel, din zonele cuprinse de flăcări, mii de oameni au fost evacuați. Mulți români aflați în Republica Elenă au trăit clipe de coșmar și au fost nevoiți să renunțe la vacanțe, iar cei care trebuie să ajungă acolo sunt sfătuiți să se informeze bine înainte de a pleca la drum.

Situația este gravă în partea de nord a regiunii Attica. Cei din centrul Atenei și în partea de sud a regiunii Attica sunt în siguranță deocamdată, nu sunt probleme.

Singurul fapt care ne afectează este problema cu electricitate, pentru că pe o anumită perioadă de timp a fost anunțat și întrerupt curentul pentru câteva ore. Dar ne continuăm activitatea, mergem la birou, magazinele și restaurantele sunt deschise, dar suntem în continuu stres, suntem nedormiți”, a explicat avocata Monica Velican, în direct pe B1 TV.

România, în prima misiune externă de stingere a incendiilor

România trimite mai multe efective în Grecia, în prima sa misiune externă de stingere a incendiilor de pădure. Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat vineri că misiunea este prevăzută pentru 10 zile, dar există posibilitatea să fie extinsă dacă autoritățile elene vor cere acest lucru.

Mergem 108 persoane, vrem să ne întoarcem 108 și cu autospecialele în bunăstare”, a declarat și col. Popa, comandantul misiunii românești.

Raed Arafat a precizat că este vorba despre prima misiune externă a României pentru stingerea incendiilor de pădure.

Pentru incendii de pădure este prima dată când trimitem afară. Trebuie notat, pentru incendii de pădure România prima dată intervine în afara României. Am fost pentru inundații, pentru aspecte medicale tot afară, dar pentru incedii de pădure asta e prima dată”, a menționat secretarul de stat.

Întrebat ce se așteaptă să găsească acolo, col. Popa a răspuns: „Mă aștept la un popor disperat, mă aștept la condiții grele de muncă, dar mă aștept la profesionalismul nostru, va fi la nivelul așteptărilor și ne vom duce misiunea la bun sfârșit”.