Grecia: Rata şomajului, la un nou nivel record. Cei mai afectați sunt tinerii

Grecia: Rata şomajului, la un nou nivel record. Cei mai afectați sunt tinerii
Rata şomajului a atins un nivelul record în Grecia, a anunţat Autoritatea pentru statistică din această ţară. Falimentele care au afectat mai multe companii elene i-au lăsat fără un loc de muncă în special...

Rata şomajului a atins un nivelul record în Grecia, a anunţat Autoritatea pentru statistică din această ţară. Falimentele care au afectat mai multe companii elene i-au lăsat fără un loc de muncă în special pe tineri. Criza financiară a lovit puternic în economia Greciei, presată de măsurile de austeritate impuse de creditorii externi.

În luna mai, rata şomajului a fost de 23,1%, în comparaţie cu 22,6%, cât s-a înregistrat în aprilie. Cea mai ridicată rată a şomajului, de 54,9%, este la tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani, urmată de categoria de vârstă 25-34 de ani, unde şomajul a ajuns la 31,6%. În aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost de 16,8%.

Grecia avea în luna mai, 1,147 milioane de şomeri şi o populaţie de 11 milioane de locuitori. Numărul angajaţilor a scăzut la 3,81 milioane, potrivit Elstat. Rata şomajului în Grecia este mult mai ridicată decât media zonei euro, care în mai a fost de 11,1% şi a urcat la 1,2% în iunie.

Recesiunea a afectat puternic economia Greciei. Reducerile bugetare impuse de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au condus la un val de falimente şi închideri ale companiilor elene, ceea ce a dus la un nivel record al şomajului.

Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat o contracţie anuală de 6,5% în primul trimestru al acestui an. Presaţi de măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali, oficialii eleni intenţionează să reducă pensiile. Scăderea ar putea varia între 2 şi 3% pentru pensiile mici, până la 15%, pentru cele mai mari.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)