Grecia se angajează să lege Egiptul de piața energetică a Uniunii Europene

Grecia se angajează să lege Egiptul de piața energetică a Uniunii Europene
Foto: Pixabay

Într-un comunicat de presă de marți, Grecia s-a angajat să lege Egiptul de piața energetică a Uniunii Europene cu un cablu submarin ce va transporta energie electrică pe sub Marea Mediterană.

„Legătura Egiptului cu Europa va fi Grecia. Căutăm diversificarea surselor de energie, iar Egiptul poate deveni și un furnizor de energie electrică, care va fi produsă în principal de soare”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, după discuții la Atena cu președintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi.

Egipt a semnat acorduri cu Grecia și cu Cipru

Această înțelegere vine în timpul unei crize energetice globale, în urma căreia costul gazelor, petrolului și a altor combustibili naturali a crescut exponențial. Kyriakos Mitsotakis a declarat că proiectul va reprezenta „o punte între Europa și Grecia, permitându-i Egiptului să aibă un rol cheie în securitatea energetică, într-un moment de turbulențe majore pentru piața energiei electrice.”

Egiptul a semnat acorduri separate cu Grecia și Cipru pentru a inființa și finanța interconexiuni submarine, dar detaliile proiectului nu au fost făcute publice. 

Disputa dintre Grecia și Turcia se extinde

Grecia a semnat acorduri separate cu Egipt și cu Isreal pentru a extinde cooperarea energetică din Marea Mediterană, deoarece aceasta se află în conflict cu Turcia privind limitele marine și mineralele de pe fundul mării. 

„Aspirațiile Turciei în detrimentul vecinilor săi din estul Mediteranei reprezintă, în mod evident, o amenințare la adresa păcii în regiune”, a transmis Kyriakos Mitsotakis.

Turcia a acuzat Grecia în nenumărate rânduri că exploatez în mod ilegal mineralele de pe fundul Mării Mediterane. Oficialitățile de la Atena consideră o soluționare a problemei într-o instanță internațională.

La începutul acestui an, Grecia a finalizat o legătură energetică prin cablu submarin între regiunea sa sudică a Peloponezului și insula Creta, conform Aljazeera.com