Gruparea Stat Islamic dispune de arme chimie pe care le utilizează în Siria și Irak

Gruparea Stat Islamic dispune de arme chimie pe care le utilizează în Siria și Irak
Foto: dailymail.co.uk

Gruparea jidhadistă Statul Islamic dispune de arme chimice pe care le utilizează în luptele din oraşul sirian Kobane, a afirmat un Institut de studii din Israel, în timp ce Statele Unite au confirmat că organizaţia islamistă a ocupat un depozit de arme neconvenţionale din Irak, relatează Daily Mail.

Organizaţia teroristă sunnită a utilizat armament chimic în confruntările cu serviciile de securitate kurde din oraşul sirian Kobane, situat la frontiera cu Turcia, a anunțat Institutul de Studii în Afaceri Internaţionale al Centrului Interdisciplinar de la Herzliya (Israel).

„Grupul terorist Stat Islamic a utilizat armament chimic în cel puţin un incident, în iulie”, afirmă expertul israelian Jonathan Spyer, precizând că există dovezi privind uciderea unor etnici kurzi cu substanţe toxice.

Administraţia Barack Obama a confirmat că grupul terorist Stat Islamic a ocupat, în iunie, fostul depozit de armament chimic de la Muthanna, în Irak. Departamentul de Stat a precizat că în acest depozit erau deşeuri de armament chimic, dând asigurări că acestea nu pot fi transportate sau utilizate în atacuri.

Grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant) ocupă vaste regiuni din Siria şi Irak, unde a instaurat un „califat islamic”.

Organizaţia islamistă sunnită deţine controlul asupra unei mari părţi a oraşului sirian Kobane, o zonă strategică situată la frontiera cu Siria.