Guvernul bulgar a anunțat că Italia va asigura conducerea noului grup de luptă al NATO din Bulgaria

Guvernul bulgar a anunțat că Italia va asigura conducerea noului grup de luptă al NATO din Bulgaria
Le Figaro: Alianţa Nord-Atlantică a intensificat prezența trupelor NATO poziţionate în România. „Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucţie a crescut”.Sursa Foto: Hepta.ro

Guvernul bulgar a transmis miercuri că Italia va asigura conducerea noului grup de luptă al NATO care este înfiinţat în Bulgaria în scopul creşterii capacităţii de apărare pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit Reuters.

Italia va conduce grupul de luptă al NATO din Bulgaria

Italia îşi va limita la 140 efectivele în cadrul noului grup tactic aliat și ar putea desfăşura până la 800 de soldaţi şi echipament militar în Bulgaria. Cu toate acestea, executivul de la Sofia a permis participarea a 40 de militari din Albania.

SUA şi Regatul Unit au hotărât să contribuie fiecare cu câte o companie la noul grup de luptă aliat din Bulgaria. De regulă, o companie numără între 150 şi 200 de soldaţi, informează sursa citată.

În luna martie NATO, care are desfăşuraţi 40.000 de soldaţi în flancul său estic de la Marea Baltică la Marea Neagră, a decis să înfiinţeze patru noi grupuri de luptă, în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia. Acestea se adaugă celor patru grupuri tactice ale NATO care existau deja în ţările baltice şi în Polonia.

Soldaţi din Italia vor sosi în Bulgaria pentru Grupul de luptă multinaţional al NATO

Şeful Statului Major al armatei Bulgariei, amiralul Emil Evtimov, a declarat că între 700 şi 800 de soldați din Italia vor sosi în ţară pentru a participa la Grupul de luptă multinaţional al NATO de pe teritoriul bulgar.

Emil Evtimova subliniat că încă de la începutul războiului din Ucraina, Forţele Navale din Bulgaria au monitorizat cu atenţie Marea Neagră. În afară de avioanele de vânătoare olandeze F-35 şi alte aeronave aliate, vor consolida misiunea de patrulare în spaţiul aerian bulgar, potrivit rador.ro.

Potrivit şefului Statului Major al armatei bulgare, conform Conceptului de Dezvoltare a Apărării până în 2032, care a fost întocmit înainte de războiul din Ucraina pentru construirea de capabilităţi militare minime, Bulgaria va trebui să investească 36 de miliarde de leva (circa 18 miliarde de euro). În prezent, 1,73% din PIB este investit în apărare, ceea ce este mult sub ţinta de 2%.

Urmăriți B1TV.ro și pe