Guvernul bulgar se confruntă cu moțiune de cenzură și criză politică

Guvernul bulgar se confruntă cu moțiune de cenzură și criză politică
Prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Bulgaria se află în pragul unor noi crize politice, guvernul de coaliție al țării se confruntă miercuri cu moțiune de cenzură la doar șase luni după ce premierul Kiril Petkov și partidul „Noi continuăm schimbarea” au ajuns la putere.

Guvernul lui Petkov nu ar fi reușit să prevină inflația

Petkov a fost ales pe baza promisiunilor sale de a eradica corupția și de a introduce reforme Bulgaria. Însă guvernul său centrist a suferit o lovitură atunci când partidul populist „Există un astfel de popor” (ITN) s-a retras din coaliție.

Liderul partidului ITN, Slavi Trifonov, nu a fost de acord cu Petkov în ceea ce privește bugetul de stat revizuit al țării și l-a acuzat pe premier că a condus Bulgaria spre faliment prin creșterea datoriilor externe. De asemenea, el l-a acuzat pe Petkov că ignoră interesele naționale ale Bulgariei făcând concesii vecinilor din Macedonia de Nord înaintea negocierilor de aderare la UE.

Foto: Pixabay

Mai mulți membri ai principalului partid de opoziție GERB au condamnat în continuare guvernul de coaliție pentru că nu a reușit să prevină creșterea inflației. „Am depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului din cauza eșecului său în politica economică și fiscală”, a declarat liderul parlamentar al partidului GERB, Desislava Atanasova. Guvernul bulgar a aprobat un plan de sprijin pentru companii în fața prețurilor ridicate la energie.

În Bulgaria crește popularitatea partidului naționalist pro-rus

După ce a pierdut cinci parlamentari din partea ITN, Petkov se poate baza acum doar pe sprijinul a 114 deputați din Adunarea Națională, care are 240 de locuri. Dacă guvernul pierde votul de miercuri, un al patrulea scrutin (din aprilie 2022) s-ar putea declanșa în Bulgaria.
Săptămâna trecută, Petkov a făcut apel la responsabilitate spunând că alegerile noi „ar fi un dezastru și o pierdere de timp într-un moment crucial”. Sondajele din Bulgaria arată o creștere a popularității partidului naționalist și pro-rus Vazrajdane pe fondul războiului din Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe