Guvernul de la Viena cere despăgubiri de 1,1 miliarde de euro de la Airbus, pentru fapte de corupție în vânzarea unor avioane Eurofighter către armata austriacă (VIDEO)

Guvernul de la Viena cere despăgubiri de 1,1 miliarde de euro de la Airbus, pentru fapte de corupție în vânzarea unor avioane Eurofighter către armata austriacă (VIDEO)
foto: Pixabay

Scandal de corupție la Airbus. Guvernul de la Viena cere despăgubiri uriaşe companiei Airbus pentru fapte de corupţie în dosarul vânzării unor avioane Eurofighter către armata austriacă. Cerinţa vine după ce Airbus a acceptat să plătească Franţei, Statelor Unite şi Regatului Unit o amendă de 3,6 miliarde de euro pentru închiderea unor dosare de corupţie, relatează B1 TV.

Austria a formulat în urmă cu trei ani o plângere penală împotriva companiei Airbus pentru fraude şi fapte de corupţie. Este vorba de un contract controversat pe care autorităţile de la Viena afirmă că le-au constatat în cazul unui contract controversat în valoare de două miliarde de euro încheiat în anul 2003 pentru livrarea a 18 avioane Eurofighter, contract revizuit ulterior pentru 15 aparate în valoare totală de 1,7 miliarde de euro.

Conform Parchetului austriac, compania Airbus ar fi oferit responsabililor austrieci comisioane confidenţiale în valoare de 183,4 milioane de euro. Pentru aceste neregulil, despăgubirile cerute de guvernul austriac în 2017 ajung la 1,1 miliarde de euro.

Spre deosebire de Austria, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au ajuns în ianuarie anul acesta la o înţelegere cu Airbus.

Compania va plăti o amendă totală de 3,6 miliarde de euro, în schimbul închiderii tuturor dosarelor în care grupul aeronautic european este acuzat că a mituit decidenţi politici pentru a obţine contracte civile şi militare. Acest scandal scoate la suprafaţă practici de corupţie la care Airbus a recurs în mai multe ţări.

Unul dintre dosarele investigate de justiţia americană, în virtutea extrateritorialităţii dreptului ei, priveşte şi contractul legat de avioanele Eurofighter cumpărate de Austria.

Astfel, pe fondul înţelegerii cu Statele Unite, Airbus a recunoscut că a plătit 55 de milioane de euro pentru comisioanele oferite intermediarilor în vederea încheierii acestui contract.

Pentru obţinerea despăgubirilor cerute, Austria are în vedere mai multe opţiuni, printre care un nou proces sau o înţelegere judiciară, a indicat ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags: