Guvernul francez a blocat o achiziție majoră de gaze naturale din SUA a companiei Engie pe motiv că sunt prea poluante

Guvernul francez a blocat o achiziție majoră de gaze naturale din SUA a companiei Engie pe motiv că sunt prea poluante
Sursa foto: pixabay

Guvernul Franței a blocat o afacere de 7 miliarde de dolari a companiei Engie, la care statul francez deține acțiuni, pe motiv că gazele naturale din SUA sunt prea poluante, transmite publicația Politico. Prin afacerea blocată temporar, Engie ar fi urmat să importe gaze naturale lichefiate din SUA pentru a le folosi pe piața europeană.

Motivul blocajului este că executivul de la Paris consideră că procesul de extragere și prelucrare a gazelor de șist către firma texană NextDecade ar produce prea mult metan – un gaz poluant, potrivit Politico.

Informația a fost confirmată de surse apropiate situației, care arată că mișcarea Franței e determinată de noua politică de mediu din UE, numită European Green Deal.

Știrea a fost anunțată pentru prima dată de un site de știri francez, dar a fost confirmat independent către Politicode două persoane cu cunoștințe directe.

Întârzierea evidențiază o îngrijorare din ce în ce mai mare în rândul exportatorilor de gaze naturale din SUA că reducerile de reglementare impuse de administrația Trump, în special cele care ușurează limitele din epoca Obama asupra puternicului metan al gazelor cu efect de seră, plus eșecul general al industriei de a limita emisiile, îl fac tot mai dificil să-și vândă produsul peste mări ca o alternativă mai curată la petrol sau cărbune.

Firma comercială franceză Engie fusese pregătită să semneze un contract de 7 miliarde de dolari, pe o perioadă de 20 de ani, de cumpărare a GNL.

Guvernul francez, care este un acționar parțial al Engie, a intervenit pentru a-i spune consiliului de administrație să întârzie, dacă nu chiar să anuleze orice acord, din cauza îngrijorării că producătorii americani de gaze naturale emit prea mult metan în câmpurile de petrol și gaze din vestul Texasului care va furniza gaze la uzina NextDecade, a declarat Lorette Philippot, șefa campaniilor private de finanțare pentru grupul ecologic francez Les Amis de la Terre, un afiliat francez al grupului verde Prietenii Pământului care s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali francezi pentru a se opune acordului.

Această poluare va deveni cu siguranță o problemă controversată pe măsură ce mai multe țări încearcă să-și îmbunătățească evidențele de mediu parțial reducând importurile de energie considerate prea poluante, a declarat Kevin Book, directorul firmei de analiză ClearView Energy.

„Vom trece probabil de la războiul comercial la războiul comercial al carbonului în următorii 10 ani”, a spus Book.

Charlie Riedl, șeful asociației comerciale Center for Liquefied Natural Gas Liquefied, a declarat că incertitudinea de reglementare din SUA „reafirmă angajamentul membrilor CLNG și a restului lanțului valoric al gazelor naturale de a lucra în mod voluntar pentru a găsi modalități inovatoare de a face ca gazele naturale din SUA să fie mai curate”.