Guvernul francez a blocat o achiziție majoră de gaze naturale din SUA a companiei Engie pe motiv că sunt prea poluante

Guvernul francez a blocat o achiziție majoră de gaze naturale din SUA a companiei Engie pe motiv că sunt prea poluante
Sursa foto: pixabay

Guvernul Franței a blocat o afacere de 7 miliarde de dolari a companiei Engie, la care statul francez deține acțiuni, pe motiv că gazele naturale din SUA sunt prea poluante, transmite publicația Politico. Prin afacerea blocată temporar, Engie ar fi urmat să importe gaze naturale lichefiate din SUA pentru a le folosi pe piața europeană.

Motivul blocajului este că executivul de la Paris consideră că procesul de extragere și prelucrare a gazelor de șist către firma texană NextDecade ar produce prea mult metan – un gaz poluant, potrivit Politico.

Informația a fost confirmată de surse apropiate situației, care arată că mișcarea Franței e determinată de noua politică de mediu din UE, numită European Green Deal.

Știrea a fost anunțată pentru prima dată de un site de știri francez, dar a fost confirmat independent către Politicode două persoane cu cunoștințe directe.

Întârzierea evidențiază o îngrijorare din ce în ce mai mare în rândul exportatorilor de gaze naturale din SUA că reducerile de reglementare impuse de administrația Trump, în special cele care ușurează limitele din epoca Obama asupra puternicului metan al gazelor cu efect de seră, plus eșecul general al industriei de a limita emisiile, îl fac tot mai dificil să-și vândă produsul peste mări ca o alternativă mai curată la petrol sau cărbune.

Firma comercială franceză Engie fusese pregătită să semneze un contract de 7 miliarde de dolari, pe o perioadă de 20 de ani, de cumpărare a GNL.

Guvernul francez, care este un acționar parțial al Engie, a intervenit pentru a-i spune consiliului de administrație să întârzie, dacă nu chiar să anuleze orice acord, din cauza îngrijorării că producătorii americani de gaze naturale emit prea mult metan în câmpurile de petrol și gaze din vestul Texasului care va furniza gaze la uzina NextDecade, a declarat Lorette Philippot, șefa campaniilor private de finanțare pentru grupul ecologic francez Les Amis de la Terre, un afiliat francez al grupului verde Prietenii Pământului care s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali francezi pentru a se opune acordului.

Această poluare va deveni cu siguranță o problemă controversată pe măsură ce mai multe țări încearcă să-și îmbunătățească evidențele de mediu parțial reducând importurile de energie considerate prea poluante, a declarat Kevin Book, directorul firmei de analiză ClearView Energy.

„Vom trece probabil de la războiul comercial la războiul comercial al carbonului în următorii 10 ani”, a spus Book.

Charlie Riedl, șeful asociației comerciale Center for Liquefied Natural Gas Liquefied, a declarat că incertitudinea de reglementare din SUA „reafirmă angajamentul membrilor CLNG și a restului lanțului valoric al gazelor naturale de a lucra în mod voluntar pentru a găsi modalități inovatoare de a face ca gazele naturale din SUA să fie mai curate”.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”