Guvernul Insulelor Solomon se pregătește să interzică Facebook

Guvernul Insulelor Solomon se pregătește să interzică Facebook
Sursa Foto: Arhivă

Guvernul Insulelor Solomon se pregătește să interzică Facebook într-o încercare, spune el, de a limita „limbajul abuziv” și „asasinarea personajului”, dar criticii susțin că este o încercare de a reduce criticile guvernului.

Dacă ar fi implementat, Insulele Solomon s-ar alătura Chinei, Iranului și Coreei de Nord. Alte țări l-au blocat temporar, inclusiv națiunea insulară Nauru, care a interzis Facebook în 2015, dar a deblocat accesul în 2018.

Facebook, interzis de Guvernul Insulelor Solomon

O comunicare privind interdicția a fost adusă luni la cabinet de către premierul Solomon, Manasseh Sogavare, și ministrul comunicării și aviației civile Peter Agovaka. Nu a fost clar când ar putea fi pusă în aplicare interdicția propusă, pentru cât timp sau cum a intenționat guvernul să legifereze sau să o aplice. Un purtător de cuvânt a declarat pentru Guardian că guvernul intenționează să facă o declarație.

Facebook este popular în toat arhipelagul și este folosit ca mijloc principal de comunicare de zeci de mii de insulari zilnic.

Guvernul însuși folosește Facebook pe scară largă pentru a disemina informații, în special în ceea ce privește sănătatea publică în timpul pandemiei Covid-19. Adresele naționale ale primului ministru sunt difuzate și pe Facebook .

Dar rațiunea guvernului pentru interdicție este că Facebook duce la o deteriorare a comportamentului civic: platforma este utilizată pentru a abuza liderii politici sau pentru a accesa materiale dăunătoare sau periculoase.

„Limbaj abuziv împotriva ministrului, prim-ministrului, asasinarea personajului, defăimarea … toate acestea sunt probleme îngrijorătoare”, a declarat Agovaka pentru ziarul Solomon Times .

„Utilizarea internetului acum în Insulele Solomon trebuie reglementată corespunzător pentru a ne proteja tinerii de conținut dăunător … chiar și copiii mici pot descărca lucruri dăunătoare de pe internet”, a adăugat el.

Agovaka a susținut că interdicția nu este un atac asupra libertății de exprimare, spunând că libertatea presei rămâne protejată de lege.

Facebook a fost, de asemenea, citat ca un factor al revoltelor care au cuprins capitala, Honiara, în 2019. Platforma de socializare a fost aprinsă cu retorica anti-guvernamentală în zilele de după alegerile lui Sogavare și a fost folosită de revoltatori pentru a se organiza și a se aduna.

Dar observatorii spun că China a influențat decizia guvernului. Facebook a fost, cel puțin oficial, interzis în China de mai bine de un deceniu.

În septembrie 2019, Insulele Solomon au trecut de la recunoașterea Taiwanului pentru a îmbrățișa în schimb relațiile diplomatice cu Beijingul. Solomonii găzduiesc o populație chineză semnificativă, iar influența Beijingului în arhipelagul melanesian – cu excepția Malaitei, cea mai populată insulă și care rămâne loială Taiwanului – a crescut constant.

Deputatul opoziției și președintele comisiei de relații externe, Peter Kenilorea Jr., a declarat că interzicerea pe Facebook este un „asalt direct și descumpănit asupra libertății de exprimare” garantat de constituția Solomonilor.

„Rapoartele privind interzicerea sau suspendarea FB reprezintă o preocupare gravă pentru Insulele Solomon, o țară democratică. Cabinetul strangulează acum dreptul pe care ar trebui să-l susțină. Această decizie ar trebui condamnată de toți insulii Solomon iubitori de libertate”, a afirmat el.

Kenilorea a declarat că interdicția propusă este o încercare a guvernului de a se proteja de critici și responsabilități. „În calitate de lideri, trebuie să fim responsabili de către electoratul care ne plasează în poziții de putere. Trebuie să ne confruntăm cu muzica din când în când. Aceasta este democrația”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`