Gazprom a avertizat Republica Moldova că va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă nu-şi achită datoriile

Gazprom a avertizat Republica Moldova că va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă nu-şi achită datoriile
Foto: Pixabay

Gazprom a avertizat, sâmbătă, Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă Guvernul de la Chişinău nu plăteşte toată datoria acumulată pentru volumele de gaze contractate în septembrie şi octombrie. Aceasta a ajuns la 709 milioane de dolari, susține societatea rusă. Gazprom și Republica Moldova nu au ajuns până acum la un acord nici asupra prețului din noul contract.

Gazprom lasă Republica Moldova fără gaze

„Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie.

Dacă nu sunt achitate integral livrările de gaze şi, în consecinţă, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada începând din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de Agerpres.

Acesta a spus că Republica Modova e într-o situație „foarte complicată”, dar vina aparține autorităților care „au provocat criza cu mâna lor”.

Gazprom a propus Chișinăului o reducere cu 25% a preţului pentru livrările de la 1 decembrie dacă acesta plăteşte integral datoria. Autoritățile moldovene, în schimb, vor o reducere de 50% și consideră că preţul de 790 de dolari / mia de metri cubi din ofertă e prea mare.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a declarat că Moldova nu poate accepta să plătească pentru gaze un preţ mai mare decât celelalte ţări din regiune.

În acest context, Republica Moldova a instituit starea de urgență în sectorul energetic.

Ultima oră
19:46 - Florin Roman: PNL și PSD nu s-au adunat în coaliție din dragoste, au fost presiunea publică și matematica parlamentară / Ce spune liberalul despre rămânerea lui Florin Cîțu la conducerea partidului (VIDEO)
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină