Guvernul Ucrainei: Și NATO are sânge pe mâini/ Este inuman să știi că populația civilă și copiii vor fi uciși dacă nu se ia această decizie

Guvernul Ucrainei: Și NATO are sânge pe mâini/ Este inuman să știi că populația civilă și copiii vor fi uciși dacă nu se ia această decizie
FOTO: Hepta- Zuma Press / Evgen Kotenko

Viceprim-ministrul Ucrainei declară că NATO este parțial responsabilă pentru decesele civililor din țară, în urma refuzului de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Vorbind pentru BBC, Olha Stefanișina a spus „este inuman să știi că populația civilă și copiii vor fi uciși dacă nu se ia această decizie”.

„Sângele acelor civili – inclusiv mama și tatăl a doi copii care s-au născut chiar ieri, iar astăzi și-au pierdut părinții într-un bombardament – nu este doar pe mâinile Rusiei”.

Vicepremierul ucrainean și-a cerut scuze pentru că nu a fost diplomatică în alegerea cuvintelor, dar a spus că vorbea în timp ce „stătea într-un adăpost anti-bombă”.

Membrii NATO au refuzat să înființeze o zonă de excludere a zborului, deoarece sunt îngrijorați că ar escalada conflictul prin punerea forțelor occidentale în luptă directă cu puterea aeriană rusă.

Ultimele afirmații despre victimele ambelor părți

Armata Ucrainei publică în mod regulat actualizări cu privire la daunele pe care spune că le provoacă forțelor ruse, care continuă să facă presiuni asupra orașelor cheie, în special în sud.

Cea mai recentă actualizare a Statului Major al Forțelor Armatei Ucrainene spune că aproximativ 9.000 de membri ai personalului rus au fost uciși sau răniți.

De asemenea, se spune că forțele ucrainene au distrus:

  • 217 tancuri
  • 90 sisteme de artilerie
  • 31 de elicoptere
  • 30 de avioane sau alte avioane

La rândul său, Rusia a dat ieri pentru prima dată un număr specific pentru victimele suferite în Ucraina, spunând că 498 de soldați ruși au murit și aproape 1.600 au fost răniți.

Kremlinul a spus că a ucis 2.870 de soldați ucraineni și „naționaliști”.

Merită să ne amintim că mii de civili au murit deja în conflict. Guvernul ucrainean a stabilit inițial numărul de morți civili la peste 2.000, dar agenția ucraineană a serviciilor de urgență a numit ulterior această cifră „aproximativă” și a spus: „Nu se știe câți oameni sunt de fapt încă sub moloz. Nu există o cifră exactă.”

Un milion de oameni au fugit din Ucraina într-o săptămână după ce Rusia a invadat țara, a declarat șeful agenției Națiunilor Unite pentru refugiați.

Urmăriți B1TV.ro și pe