ONU: Cifra refugiaților din Ucraina a depășit un milion. „Este timpul ca armele să facă loc ajutorului umanitar”

ONU: Cifra refugiaților din Ucraina a depășit un milion. „Este timpul ca armele să facă loc ajutorului umanitar”
România urmează să primească luna aceasta de la Comisia Europeană primii bani pentru acoperirea cheltuielilor cu refugiații. Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Un milion de oameni au fugit din Ucraina într-o săptămână după ce Rusia a invadat țara, a declarat șeful agenției Națiunilor Unite pentru refugiați pe Twitter.

„În doar șapte zile am asistat la exodul a un milion de refugiați din Ucraina către țările vecine”, a postat șeful UNHCR, Filippo Grandi.

„Pentru alte milioane de oameni, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să facă loc, astfel încât să poată fi furnizată asistență umanitară salvatoare de vieți”, a continuat acesta.

Ar putea fi cea mai mare criză a refugiaților din acest secol

Purtătorul de cuvânt al UNHCR, Shabia Mantoo, a declarat miercuri că oamenii continuă să intre în țările vecine din vest ale Ucrainei. Miercuri, peste 800.000 de refugiați părăsiseră țara, dintre care peste 200.000 de persoane au fugit doar marți.

Uniunea Europeană estimează că până la patru milioane de oameni ar putea încerca să părăsească țara din cauza invaziei ruse.

Blocul și-a relaxat regulile privind refugiații și spune că statele sale membre îi vor primi pe aceștia cu „brațele deschise”.

Cu două zile mai devreme, Mantoo a spus că aceasta ar putea fi „cea mai mare criză a refugiaților din acest secol”, eclipsând-o pe cea din războiul din Siria din ultimul deceniu.

Ea a spus că UNHCR a proiectat anterior că până la patru milioane de oameni ar putea fugi din Ucraina, dar a menționat că agenția își va reevalua prognoza.

Refugiații trec granițele către țările vecine din vest, precum Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Moldova.

Polonia a primit până acum peste 453.000 de refugiați, potrivit ONU, într-un raport eliberat miercuri. Guvernul polonez spune că aprox. 50.000 de refugiați sosesc în fiecare zi.

Polonia pregătește și un tren medical pentru a transporta ucrainenii răniți și a întocmit o listă de 1.230 de spitale la care să-i trimită.

Peste un milion de ucraineni s-au stabilit în Polonia în ultimii ani, mai ales din 2014, când Rusia a anexat Crimeea

În ceea ce privește alte țări, ONU spune că până acum:

Ungaria primise 116.348 de refugiați
Moldova primise 79.315 de refugiați
Slovacia primise 67.000 de refugiați
România primise 44.450 de refugiați
Rusia primise 42.900 de refugiați
Belarus primise 341 de refugiați

69.600 de oameni s-au mutat din aceste țări în altele din Europa.

Refugiaților li se spune că nu au nevoie de documente pentru a ajunge în țările vecine, dar ar trebui să aibă, de preferință, pașapoartele de călătorie interne sau străine, certificatele de naștere ale copiilor care călătoresc cu ei și documente medicale.

Urmăriți B1TV.ro și pe