Harta caniculei în Europa. România va avea o vară toridă, cu temperaturi extreme (FOTO)

Harta caniculei în Europa. România va avea o vară toridă, cu temperaturi extreme (FOTO)
Foto: craiovaniuz

Valurile de caniculă vor domina sudul și estul Europei în vara care urmează, în comparație cu Marea Britanie și Irlanda, unde se anunță temperaturi sub media obișnuită a anotimpului cald.

Experții anunță o vară lungă, preponderent secetoasă și caniculară, cu perioade marcate de temperaturi extreme, care vor cuprinde sudul și estul Europei, dar și peninsula balcanică. Cele mai toride luni vor fi iulie și august, iar temperaturile medii vor depăși lejer 32 de grade.

„Este posibil să asistăm la recorduri de temperaturi, în timpul valurilor de caniculă", spune meteorologul Alan Reppert. România, Ungaria, Macedonia și Bulgaria vor fi țările cele mai expuse la valul de caniculă frecvente și care vor dura săptămâni. O altă problemă va fi calitatea scăzută a aerului, din cauza umidității scăzute. Vara va fi una săracă în ploi și secetoasă, iar recoltele ar putea fi afectate, informează Digi24.

Centrul Europei va fi însă afectat de furtuni și descărcări electrice, care își vor face apariția în Franța, Polonia și Cehia. În Peninsula Iberică, temperaturile mari cresc riscul incendiilor de vegetație, iar, izolat, vor apărea câteva furtuni cu descărcări electrice care pot favoriza izbucnirea incendiilor, din cauza aerului uscat și foarte cald.